maanantai 8. tammikuuta 2024

S Soininvaaran progressiivinen menovero?

Tulojen osalta on realismia verottaa pääomatuloja eri tavalla kuin ansiotuloja, mutta argumentit tämän puolesta heikkenevät olennaisesti, jos pääoman muodostumisesta ei maksettaisi veroja. Joka haluaa käyttää omaisuuttaan suihkukoneisiin ja suuriin purjeveneisiin, maksaisi kulutuksestaan progressiivista kulutusveroa samoin perustein siitä riippumatta, mistä tuloista varallisuutta on alun perin kartutettu. Jos tässä pitäisi eroa tehdä, pikemminkin ero voisi olla niin päin, että rankkaa työtä tehnyttä pitäisi verottaa vähemmän kuin sitä, joka on kartuttanut omaisuuttaan perityn omaisuuden tuotolla panematta itse tikkua ristiin.

[Näin oli lausuttu diminutiivisesti Osmo Soininvaaran blogissa 23.7.2023 julkaistussa merkinnässä Perintöverosta luovutusvoittoveroon (3): Progressiivinen menovero?.]

4 kommenttia:

  1. Suomessa on aggressiivinen progressiivinen verotus.
    Virossa on tasaverotus.
    Viron taloudella menee paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta Virossa pääsee köyhä vielä huonommin lääkäriin kuin Suomessa.

      Voisin kannattaa Soininvaaran progressiivista menoveroa, jos se olisi riittävän yksinkertainen toteuttaa.

      Poista
    2. Tämä käsitys Viron julkisesta terveydenhuollosta on Suomessa yleinen, mutta vironsuomalaiset ovat useaan eri otteeseen kertoneet juuri päinvastaista:

      heidän kokemuksensa mukaan Viron julkinen terveydenhuolto toimii jouhevasti ja tehokkaasti, kun taas Suomessa on mentävä yksityiselle jos on oikeasti sairas.

      Poista
    3. Mielestäni Virossa joutuu maksamaan tuloistaan tietyn summan ennen kuin pääsee julkisen terveydenhuollon hoteisiin.

      Poista