tiistai 16. tammikuuta 2024

S Oliko Hitler ihminen?

Millainen on ihminen pahan aatteen takana? Koskelainen arvelee Hitlerin olleen hahmo, jossa huumoria tai muuta inhimillisyyttä ei ollut enää ”rahtuakaan”. Olikohan näin? Silloinhan Hitlerin teot olisivat selitettävissä, hän ei olisi ollut enää ihminen. Ja me, jotka arvelemme olevamme edelleen ihmisiä, voisimme huokaista helpotuksesta: olisimme jotain kokonaan muuta kuin hän.

Jospa Hitlerissä edelleen oli inhimillisyyttä? Tavattuaan Hitlerin kesällä 1942 presidentti Risto Ryti kirjoitti päiväkirjaansa, että tämä oli ”lämpimästi tunteva” ihminen. Miltä Hitlerin mielenmaisena mahtoi tuntua Seela Sellasta, joka melko äskettäin esitti Hitleriä teatterilavoilla? Jos Hitler oli ihminen, emme pääse pakoon kysymystä, mikä meidät erottaa hänestä. Sen kysyminen saattaisi olla peräti terveellistä.

[Näin oli lausuttu Vartija-lehdessä 5.8.2023 julkaistussa Vesa Hirvosen kirjoittamassa artikkelissa Sukellus saksalaisuuteen, joka on kirja-arvostelu Jukka Koskelaisen teoksesta Viisi matkaa Saksan sieluun.]

[Adolf Hitler kuitenkin käytti säännöllisesti erilaisia huumeita vuodesta 1936 alkaen. Tämä jos mikä tekee hänestä inhimillisen hahmon, jos näin voi sanoa.]

[Joka tapauksessa se on täysin selvää, että Hitler DNA:nsa puolesta kuului ihmislajiin.]

[Ihmislajin lajiominaisuuksiin joka tapauksessa kuuluu vallan väärinkäyttäminen, ja siinä Hitler oli hyvä.]

2 kommenttia:

  1. Adolf Hitler oli ihminen, joka kärsi erittäin vaikeasta narsistisesta persoonallisuushäiriöstä sekä siitä kehittyneistä muista mielenterveysongelmista.
    Mikäli hän olisi jäänyt vauvana orvoksi ja päätynyt aivan toisenlaisten ihmisten kasvatettavaksi, hänestä oli kehittynyt tyystin erilainen.

    Eivät hitlerit, putlerit, leninit, stalinit ja saddamit synny Ilmestyskirjan Pedoiksi.
    Heistä tehdään sellaisia.
    Saddamin kloonista voisi tulla menestyvä yritysjohtaja.

    VastaaPoista