maanantai 29. tammikuuta 2024

S Kauhukirjailija H. P. Lovecraftin rasismi, osa 2

Lovecraftin rasismi on jatkuva ongelma hänen ihailijoilleen, ja monet heistä käyttävät paljon energiaa ahtaakseen sen sopiviin psykopatologisiin lokeroihin. Lovecraftin jatkuvasti kirjeissään ja usein tarinoissaan ilmaisemaa suvaitsemattomuutta pidetään hänen psyykkisten ongelmiensa ja henkilökohtaisen sopeutumattomuutensa heijastumana. Jostakin syystä kukaan ei näytä haluavan selittää hänen ateismiaan ja materialismiaan millään psykologisella vialla, ja Joshi on virkistävän vapaa kaikesta tavanomaisesta hurskastelusta, vaikka tekeekin selväksi että Lovecraftin mielipiteet rotuasioista ovat hänen mielestään ”mustin tahra hänen luonteessaan”

[Näin oli lausuttu Sarastus-verkkolehdessä 7.5.2023 julkaistussa yhdysvaltalaisen poliittisen teoreetikon Samuel T. Francisin (1947-2005) kirjoittamassa klassisen yhdysvaltalaisen kauhukirjailijan H. P. Lovecraftin (1890-1937) kommentaarissa Pimeyden ytimessä.] 

[PS. Olen myös kirjoittanut pienen arvostelun kauhukirjailijan tekstistä Varjo Innsmouthin yllä, jossa käsittelen pienesti myös miehen rasismia.]

2 kommenttia:

  1. Eikö Lovecraftin faneille tule mieleen puolustukseksi niinkin yksinkertainen, että H.P. eli kovin erilaisessa maailmassa kuin me?
    Esim. hänen lapsuudessaan ihmisiä kuoli kuin kärpäsiä tulehdustauteihin, joita nykyään ei välttämättä edes osata mieltää tappaviksi, kun ne paranevat penisilliinikuurilla.

    Niissä olosuhteissa ei kenties ollut niin tuomittavaa, ettei joku jaksanut alinomaa pohtia onko väärin sanoa neekeriä neekeriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mutta Lovecraft silti eli entisten Pohjoisvaltioiden alueella, jolla rasismi neekereitä kohtaan oli keskimäärin vähäisempää. Hänen aikanaan rasismi toki oli vielä jossain määrin yleistä kaikkialla länsimaisen kulttuurin alueella.

      Poista