keskiviikko 24. tammikuuta 2024

S Opiskelun todellisten kustannusten pääomittaminen

Ongelmana saattaa olla rahoituksen läpinäkymättömyys. Korkeakoulujen pyörittäminen on arvokasta toimintaa, mutta se ei ole ilmaista, vaan sangen kallista puuhaa. Asia pitäisi tuoda esille samalla tavalla kuin verottaja antaa ihmisten saada tililleen suuria palkkasummia, joista kuitenkin suuri osa pidätetään ilman, että palkansaaja koskaan sitä pääsisi käyttämään. Tapahtuu niin sanottu tilin ohimarssi.

Mikäli opiskelun todelliset kustannukset eri aloilla laskettaisiin ja verotettaisiin opiskelijalta lukukausittain esimerkiksi 10000-30000 euroa (luvut hihasta vedettyjä), se osoittaisi, että kyse on asiasta, jolla on paitsi arvoa, myös hinta.

Etteivät opiskelijat joutuisi asiasta kärsimään, heille maksettaisiin koko tuo summa stipendinä, jota ei tarvitsisi maksaa takaisin, mikäli suorittaisi vaaditut tavoitteet.

Sen lisäksi annettaisiin korotonta lainaa elämiseen aina normaaliin työssäkäyvien palkkasummaan asti. Lainat olisi tietenkin maksettava takaisin, mutta maksuaika voitaisiin tehdä hyvinkin pitkäksi, jolloin se ei rasittaisi etenkään nuorten perheiden taloutta.

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 16.11.2023 julkaistussa merkinnässä Halavalla menee?.]

[Itselläni on ollut sellainen mielipide, että opiskelijoitten tulisi kustantaa opiskelunsa lainalla, jonka hinnan saisi opiskelun päätyttyä kymmenen vuoden ajan vähentää vertotuksessa.]

2 kommenttia:

  1. Suotavaa olisi myös olla myöntämättä niitä stipendejä sellaisille, jotka haluavat opiskella jotain yliopistoon kuulumatonta epätiedettä, kuten esim. sukupuolentutkimusta, jonka mukaan sukupuolia on 72 ja niitä voi vaihdella monta kertaa päivässä.
    Ei liene myöskään erityisen perusteltua tukea naamanvääntelyn opiskelua yliopistossa.

    Sellaisten opiskelijat maksakoot hupihöpönsä omasta pussistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Lisäksi voitaisiin joidenkin oppiaineiden nimeen pistää sana "oppi".

      Poista