TADA: Minulla on Japaniin ristiriitainen suhde. Olen aina ollut vastarannan kiiski ja kriittinen omaa kulttuuriani kohtaan. Sen ääneen sanominen aiheuttaa kuitenkin suomalaisissa vastustusta. Jos kritisoin suomalaisille japanilaista kulttuuria, he loukkaantuvat.
TAITO: Olet opettanut minulle, että Japanissa on kaksi puolta. Ihmiset saattavat esimerkiksi olla hyvin ystävällisiä, mutta he eivät välttämättä ole yhtä lojaaleja kuin suomalaiset. Japanissa ihmispaljous tekee elämästä yksilöille hyvin stressaavaa.
TADA: Suomalaiset ovat hyvin ystävällisiä. Se näkyy kaikessa. Aina, kun kohtaan ongelman, he pyrkivät auttamaan.
[Näin oli lausuttu Maailman kuvalehdessä 13.11.2023 julkaistussa Rosanna Marilan kirjoittamassa artikkelissa Suomen ensimmäisen Netflix-alkuperäissarjan ohjaaja Taito Kawata on oppinut isältään yrittäjäasennetta ja moraalia: ”Tada on opettanut minua paljon sanattomasti, omalla olemuksellaan”.]
Tanskaan muuttanut luuli jonkun aikaa, että ollaanpa täällä ystävällisiä. Monesti se olikin vain pinnallista kohteliaisuutta. Ei vastannut ensivaikutelmaa.
VastaaPoistaOkei. Mutta kai tanskalaiset ovat kuitenkin oikeastikin letkeitä.
PoistaLänsimaalaisten suhteita japanilaisiin rasittaa yleisesti tunne, että japanilaisilla on jatkuvasti "naamio päällä", eivät ole koskaan aitoja.
VastaaPoistaJapanilaisia puolestaan rasittaa länkkäreissä girin puute.
"Giri" on käsitteenä vaikea käännettävä;
sen voisi suomentaa lähinnä muotoon "kunniavelka".
Se on tunne, että kun on esim. ollut 20 vuotta samalla työnantajalla ja saa toiselta paremman työtarjouksen, sitä ei voi ottaa vastaan:
giri vaatii kiittämään työnantajaa hänen antamistaan 20 vuodesta antamalla takaisin itse toiset 20 työvuotta.
Okei. Olisi kyllä hienoa, jos nyky-Suomessakin voisi olla 20 vuotta saman työnantajan palveluksessa.
Poista