keskiviikko 31. tammikuuta 2024

S Skitsoparanoidinen uskonnollisuus

Skitsoparanoidisen position sävyttämä uskonnollisuus nojautuu ehdottoman varmuuden, oikean ja väärän, totuuden ja valheen, uskomisen ja ei-uskomisen erottamisen antamaan suojaan. Jyrkät erottelut tulevat vallitsevaksi todellisuuden kohtaamistavaksi. Kokemusta hallitsee mustavalkoinen joko-tai -asetelma. Uskosta tulee varmaan tietämiseen perustuva tosiasia. Vain oma sisäinen varmuus täyttää oikean uskon tunnusmerkit. Pahimmillaan tämä johtaa erilaisen vakaumuksen omaavien vainoamiseen ja laajassa mittakaavassa uskontojen pyhittämiin sotiin. Poliittisesti kiihottunut uskonnollisuus saa käyttövoimansa skitsoparanoidisesta psyykkisestä positiosta.

[Näin oli lausuttu Vartija-lehdessä 16.11.2023 julkaistussa Markku Niemisen kirjoittamassa artikkelissa Psykodynaaminen uskontotutkimus.]

[Tällaisten artikkeleiden julkaiseminen voi aiheuttaa ennakkoluuloja islamia kohtaan ja ennen kaikkea muuta pelata Perussuomalaisten pussiin.]

2 kommenttia:

  1. Äkkiä tällaiset unohtuvat, kun valtamedia julkaisee taas uuden pläjäyksen islamista ihanana rauhanuskontona, jonka Pyhä sota tarkoittaa oikeasti sisäistä kilvoittelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sitten kun vastaavanlaista kirjoittelee joku hitleriläisestä kansallissosialismista, niin se ei sitten muka olekaan rauhan aate.

      Poista