perjantai 5. tammikuuta 2024

S Investointisuojasopimukset ympäristölainsäädännön uhkana

Ympäristölainsäädännön uhaksi ovat nousseet investointisuojasopimukset. Ymmärrän, että suojaudutaan yrityksen kansallistamista vastaan. (Olisi ollut mukavaa, jos tällainen sopimus olisi ollut Venäjän kanssa.) Nyt investointisuojasopimusten tulkintaa yritetään laajentaa siten, että ne suojaisivat myös ympäristöohjauksen kiristymiseltä. Jos haluat suojata yrityksesi ympäristömääräysten kiristymiseltä, lahjoita yksi yhtiösi osake jollekin kanadalaiselle ja katso: olet turvassa! (Myönnetään: ehkä vähän liioittelen)

[Näin oli lausuttu Osmo Soininvaaran blogissa 23.11.2023 julkaistussa merkinnässä Sidosryhmien edut mukaan osakeyhtiölakiin?.]

[Investointisuojasopimuksen tulisi mielestäni suojata vain kansallistamiselta, ei ympäristölainsäädännön tai työlainsäädännön parantamiselta. Kapitalismi on hyvä renki mutta huono isäntä.]

2 kommenttia:

  1. Suomessa tarvittaisiin päinvastaista lainsäädäntöä.
    Nythän kun täältä löytyy jotain arvokasta kaivannaista, sen voi vallata itselleen joku ylikansallinen kaivosjätti, hyödyntää hyödyt ja jättää jätteet suomalaisten siivottaviksi eikä asialle voi mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäksi olisi hienoa, jos aikakone olisi keksitty. Voitaisiin sitten velvoittaa yritykset siivoamaan sotkunsa ennen kuin niille annettaisiin oikeus kaivamiseen.

      Poista