maanantai 22. tammikuuta 2024

S Liian monet pojat jäävät aivollisen kehityksen kelkasta

Luku- ja kirjoitustaidon heikkeneminen on sukupuolittunutta. Etenkin pojilla on hankaluuksia tekstin kanssa. Ehkä ensiaskeleet syrjäytymiskierteeseen otetaan jo ensimmäisellä luokalla, siellä missä itsekin aikoinaan haparoin näiden ihmeellisten merkkien edessä.

Nuorten miesten syrjäytymiseen on varmasti monia syitä, enkä ole niiden asiantuntija. Olen kuitenkin pannut merkille, että ainakin verkkokommenttien ja videoiden perusteella moni turhautunut, mieheksi itsensä määrittelevä vaikuttaisi kärsivän heikoista vuorovaikutuskyvyistä ja huonosta medialukutaidosta. Heitä saattaa yhdistää paitsi jäämisen kokemuksen lisäksi ajatus siitä, että ei ole saanut maailmalta kaikkea sitä, minkä olisi ansainnut.

Hyvään kommunikaatiotaitoon liittyy kyky kiinnostua erilaisuudesta ja muista kuin itsestään. Uskon, että lukemalla olisi mahdollista päästä sisään eri maailmoihin tavalla, joka opettaisi hahmottamaan ihmisyyttä moniulotteisemmin ja samalla kohtaamaan erilaisuutta.

1800-luvun filosofi Ralph Waldo Emerson piti lukutaitoa ja lukemista keskeisenä voimana, joka sitoo teollistuvassa demokratiassa erilleen ajautuneita ihmisiä yhteen ja auttaa ymmärtämään eri näkökulmia. Demokratiahan on järjestelmä ei vain päätöksentekoon vaan erilaisuudessa elämiseen.

Emersonin mukaan keskeistä lukemisessa ei ole tiedon hankkiminen vaan eriäviin näkökulmiin tutustuminen ja samalla oman ajattelun kehittäminen. Lukemalla voi kasvaa, ymmärtää itseään ja maailmaa.

Välillä tuntuu, että sosiaalinen media on poistanut tekstistä juuri sen ominaisuuden, jonka Emerson näki tekstissä arvokkaana: mahdollisuuden avata ja oppia ymmärtämään uusia näkökulmia.

Emersonin mielestä ajattelu oli vaikein asia maailmassa. Toiseksi vaikeimmaksi asiaksi hän nimesi lukemisen, koska lukiessa täytyy aina ajatella, mitä, miten ja miksi luemme.

Nyt vaikein asia maailmassa taitaa olla se, että kykenee vastustamaan voimia, jotka estävät lukemasta ja ajattelemasta. 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 22.2.2023 julkaistussa Niclas Storåsin kirjoittamassa maksumuurin takana olevassa kolumnissa Teksti tekee kuolemaa.]

2 kommenttia:

  1. Eipä liene miesten syrjäytyminen seurausta lukutaidon heikkenemisestä.
    Enempi olisi syytä katsoa niitä seikkoja, mitkä sitä lukutaitoa heikentävät, kuten peruskouluissa riehuva anarkia ja kurin täydellinen puute.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos miesoletetuilla lukutaito heikkenee enemmän kuin naisoletetuilla, niin kyllä se syrjäyttää monia.

      Miesopettajia on lisäksi kovin vähän myös nykyään eikä naisopettajia välttämättä houkuta edistää miesoletettujen pärjäämistä luovuttamalla oman työpaikkansa miesoletetulle.

      Poista