torstai 25. tammikuuta 2024

S Islamilaisesta kulttuurista kumpuava katujen väkivalta selittyy patriarkaalisella rakenteella

Islamilaisissa yhteisöissä on patriarkaalinen kulttuuri. Mansour viittaa Frankfurtin koulukuntaan kuuluneeseen juutalaistaustaiseen, marxilaiseen yhteiskuntafilosofiin Erich Frommiin, joka pakeni Saksasta natseja 1930-luvulla.

Islamilaisesta kulttuurista kumpuava katujen väkivalta selittyy Mansourin mukaan samoilla syillä kuin fasistinen väkivalta Frommin määritelmän mukaan: patriarkaalisella rakenteella.

Patriarkaalisessa kulttuurissa lapset kokevat usein väkivaltaa myös kotonaan. Hierarkia on jyrkkä, ja vanhempien totteleminen on tärkeää. Mansourin mukaan kyse on nimenomaan kuuliaisuudesta, vaikka siitä puhutaan usein kunnioituksena. 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 5.7.2023 julkaistussa Hanna Mahlamäen kirjoittamassa artikkelissa ”Tietenkin kyse on kulttuurista” – Ahmad Mansour kertoo, mistä katujen väkivalta johtuu.]

2 kommenttia:

  1. Muslimien patriarkaaliseen kotikasvatukseen länsimaissa kuuluu myös tosiasiallinen moniavioisuus, jossa miehellä on länsimaisen virallisesti yksi vaimo ja kolme "hänestä eronnutta".
    Jokainen avioliitto on tietysti imaamin Allahin silmien edessä vihkimä ja näin ollen riippumaton mistään länkkärien lakihöpötyksistä.

    Isä vierailee vaimojensa luona vuorotellen ja toimii silloin perheenpäänä.
    Äiti puolestaan on sitä vain siihen asti, kun esikoispoika täyttää kymmenen.
    Silloin pojasta tulee isän poissaollessa väliaikainen perheenpää, jolle äiti ei voi mitään.

    VastaaPoista