perjantai 8. maaliskuuta 2019

S Viinien tulosta ruokakauppoihin

"Viinien ja väkevien alkoholijuomien myynti ruokakaupoissa vähentäisi Alkon myyntiä ja karsisi sen myymäläverkkoa. Alkon valikoimat olisivat entistä kauempana."

Missä vaiheessa valtion tehtäväksi tuli varmistaa, että hipsterit voivat ostaa hienoja viinejä läheisestä erikoisputiikista? Minä kun oletin, että valtiolla olisi aivan muut tehtävät.

Alko on käytännössä rahansiirto köyhemmiltä rikkaammille. Alko ostaa suuria eriä kalliita viinejä ja saa niistä hyvät paljousalennukset. Samaan aikaan halpojen viinien hintaan lisätään kymppi ekstraa, jotta Sipilän vaalikassasta eivät lopu dollarit. Suomessa maksetaan korkeaa hintaa halvoista viinoista ja halpaa hintaa kalliista viinoista, juuri kuten eliitti tahtoo.

Monella tavalla Alko onkin samanlainen turhake kuin esimerkiksi ooppera- ja teatteritukiaiset. Myös näissä rikkaampien ihmisten harrastuksien tuetaan köyhempien kukkaroista. Kaikki maksavat, mutta silti hinnat ovat niin korkeita, että köyhä joutuu tyytymään Finnkinoon samalla, kun rikkaampi menee (köyhän tukemana) katsomaan oopperaa, jossa lihava nainen sarvikypärässä laulaa.

Suomi on kleptokratia, jossa tulonsiirtoja veronmaksajilta kaikista varakkaimmille perustellaan sivistyksellä, turvallisuudella ja vaaleanpunaisilla pehmonorsuilla.

Alkon monopoli tulee purkaa ja kaikki viinat vapauttaa myyntiin samalla tavalla kuin muualla Euroopassa. Ei se Italian tai Ranskan viinivalikoima ole niin paljoa huonompi kuin Alkossa, että tällä voitaisiin perustella sosialisoitu hermomyrkyn jakelu kansalaisille.

[Jiri Keronen 5.3.2019 Facebookissa. Ulostuloon liittyy Verkkouutiset-verkkolehden sivuilla julkaistu uutisartikkeli Nämä puolueet vastustavat: Ei viinejä ruokakauppaan. Jossa kerrotaan, että eduskuntapuolueista SDP, Vasemmistoliitto, Keskusta, Vihreät ja Kristillisdemokraatit ovat kysymyksessä epäliberaaleja ja epävapaamielisiä.]

[PS. Itse olen Jiri Kerosen kanssa tästä asiasta kuitenkin hieman eri mieltä. Pelkään nimittäin oikein tosissani Alkon monopolin purkamisen vaikeuttavan laadukkaiden oluiden tarjontaa myyntiliikkeissä. Ja sitä paitsi Alkossa on jokaisen hyllyssä olevan juoman kohdalle merkitty suhteellisen objektiivinen kertomus siitä, millainen ko. juoma on. Tämä on minulle myös tärkeää. Mutta aion silti äänestää kuluvan Herran vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiirissä Perussuomalaisten ehdokkaana olevaa Jiriä. Tämä sitä paitsi kannattaa suoran demokratian käyttöön ottamista edustuksellisen demokratian täydentämiseksi.]

2 kommenttia:

  1. Viime vuosituhannen lopulla eräässä artikkelissa Alkon henkilökunnan edustaja kommentoi ulkomaalaisten kävijöiden reaktioita. Heiltä tuli tavallisesti kaksi loihelausumaa peräperää.

    Ensimmäinen toteamus oli:
    "Ohhoh, onpa teillä hirveät hinnat!"
    Seuraava toteamus oli:
    "Mutta valikoimat ovat tosi hyvät!"

    En olisi itsekään tässä valossa purkamassa Alkon monopolia:
    vaikka hintojen soisikin laskevan, erityisesti mietojen juomien osalta, voisi monopolin purkaminen todellakin heikentää tätä kansainvälisestikin ihailtua valikoimaa.

    Eikä siitä olisi hyötyä kenellekään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Joutuisin jatkossa ostamaan olueni Varustelekasta. Ja tämäkin onnistuisi vain silloin, jos Varusteleka muuttaisi isompiin tiloihin. (Vasta viime vuoden heinäkuussa se oli muuttanut pienempiin tiloihin.)

      Poista