lauantai 16. maaliskuuta 2019

S Venäjä on huono liittolainen länsimaiden ei-sosialisteille

Tässä mielessä monet länsimaalaiset oikeistolaiset muistuttavat erehdyttävästi 1900-luvun vasemmistolaisia, jotka lankesivat stalinismin satuun. Heidän pitäisi ymmärtää, että Venäjä on kiinnostunut ainoastaan heikosta ja itsensä kieltävästä lännestä. Niinpä Venäjäkin edistää ääriliberalismin kirousta. Se, että Venäjä hyödyntää tämän hulluuden rumimpia ilmentymiä kiillottaakseen omaa imagoaan ei tarkoita, että se aktiivisesti vastustaisi sitä, toisin kuin länsimaalaiset nationalistit usein kuvittelevat. Nämä väärinkäsitykset ovat kenties osaksi seurausta venäläisen mentaliteetin puutteellisesta ymmärtämisestä, sillä länsimaalaiset yrittävät usein selittää ilmeiset asiat oman prismansa läpi. He aliarvioivat mentaliteetteihin liittyvät erot, jotka ovat todellisuudessa suuria.

Kuten Latvian itsenäisyyssodan kenraali Peteris Radziņš asian ilmaisi: ”Länsi-Eurooppa ei ymmärrä Venäjän luonnetta. […] Venäjä on arvoitus, jota kukaan ulkomaalainen ei ole onnistunut ratkaisemaan. Jokainen, joka on yrittänyt ratkaista Venäjän arvoituksen voimakeinoin, on hukkunut siihen.” Hän korosti venäläistä ”huonommin on paremmin” -ajattelutapaa ja lainasi venäläistä kansansanontaa ”mikä on terveellistä venäläiselle, on tappavaa ulkomaalaiselle.” Samanlaisiin johtopäätöksiin tuli Saksan kansleri Otto von Bismarck, joka sivumennen sanoen osasi venäjää ja oli toiminut Preussin lähettiläänä Venäjällä.

Mielestäni länsimaalaisten oikeistolaisten ei pitäisi yrittää ratkaista Venäjän arvoitusta. Sen sijaan heidän pitäisi yrittää olla toistamatta petosta, jonka länsi teki osalle sivilisaatiostaan Jaltassa ja Potsdamissa toisen maailmansodan jälkeen. 

[Dace Kalniņa, latvialainen kansallismielinen aktiivi, Sarastus-verkkolehdessä 18.9.2018 julkaistussa kirjoituksessaan Vasemmisto ja oikeisto Kremlin geopolitiikan välineinä. Kirjoitus on alun perin julkaistu The New Nationalism -verkkojulkaisussa 10.9.2018.]

[PS. Aiheeseen eli nationalismiin liittyen voit niin halutessasi käydä lukemassa toisesta blogistani kirjoitukseni globaalinationalismista.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti