torstai 28. maaliskuuta 2019

S Poikienkin ympärileikkaus on vastoin uskonnonvapautta

Lääketieteellisesti turha ympärileikkaus rikkoo lapsen fyysistä koskemattomuutta sekä oikeutta elämään. Vaikka lapsi selviäisi ilman komplikaatioita, on ympärileikkaus arpeuttanut hänet pysyvästi ja hän joutuu kantamaan sen seurauksia lopun ikäänsä. Lapsi on puolustuskyvytön, eikä hän voi antaa suostumustaan toimenpiteeseen. Rituaalinen ympärileikkaus on vastoin lapsen perus- ja ihmisoikeuksia.

”Ympärileikkaus on uskonnollinen riitti, jossa kajotaan puukolla lapsen sukupuolielimiin ja muutetaan niiden anatomiaa peruuttamattomasti. Tämmöisiä uskonnollisia riittejä ei tulisi tehdä lapsille,” Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve sanoo.

Suomen perustuslaki takaa myös uskonnonvapauden. Perustuslain mukaan jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus. Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Ympärileikkauksen kannalta olennaista on myös, että kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen. Koska rituaalinen ympärileikkaus tehdään usein merkkinä uskonnolliseen ryhmään kuulumisesta ja sen jäljet ovat pysyvät, voidaan rituaalista arpeuttamista pitää perustellusti myös uskonnonvapauden vastaisena.

Perustuslain mukaan uskonnonvapaus ei myöskään voi toimia oikeutuksena silpomiselle. Perustuslain perusoikeuksia koskevan hallituksen esityksen mukaan: ”Uskonnonvapaus ei merkitse, että uskonnon ja omantunnon vapauteen vedoten voitaisiin harjoittaa toimia, jotka loukkaavat ihmisarvoa tai muita perusoikeuksia tai ovat oikeusjärjestyksen perusteiden vastaisia. Säännös ei siten voi esimerkiksi oikeuttaa missään olosuhteissa ihmissyksilöiden silpomista.” Myös kansainväliset Suomessa vahvistetut ihmisoikeussäännökset kieltävät sellaiset uskontoon liittyvät toimenpiteet, jotka vaarantavat terveyttä. 

[Jiri Keronen 26.1.2019 blogissaan julkaisemassaan merkinnässä Poikien ympärileikkaus on maailman yleisin tappava rituaali]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti