lauantai 30. maaliskuuta 2019

S Kun susi tapetaan, se ei opi mitään, paitsi maatumaan ja kasvamaan koiranputkea

Onko tässä susi? You decide!

Suomessa on tapettu about miljoona sutta, koska sudet syövät poroja ja ihmisiä. Tästä huolimatta sudet ovat edelleen monin paikoin ongelma. Meikällä on teoria, mistä tämä johtuu. Oikeasti ei ole meikän teoria, vaan pöllin sen suoraan aiheesta meikää enemmän tietäviltä asiantuntijoilta (tm).

Sudet ovat sosiaalisia eläimiä, jotka opettavat toisilleen käyttäytymistä. Kun susi tapetaan, se ei opi mitään, paitsi maatumaan ja kasvamaan koiranputkea. Sinällään hyvä temppu, mutta sen voi tehdä vain kerran.

Jos sudet joutuisivat helpon kuoleman sijasta kärsimään ja säikkymään siitä, että ne lähestyvät vähänkään ihmiseltä haisevia alueita tai eläimiä, ne oppisivat, että ei kannata mennä tuonne. Tämän jälkeen fiksu emäsusi, joka on saanut muutaman kerran suolapanosta pyllyynsä, kertoisi vauvasusilleen, että älä vaan mene tuonne, koska siellä tuoksuu ihminen.

Nykyteknologialla tätä hommaa olisi huomattavasti helpompi hallita kuin ennen. Jos ihmisten hallitsemien alueiden päälle laitettaisiin vaikka pörräämään droneja, jotka ampuvat sudelta näyttäviä otuksia kumiluodeilla, oppisivat sudet, että ihmisen haju meinaa kumiluotia takalistoon. Tällä tavalla sudet voitaisiin opettaa pysymään poissa ihmisten luota ilman, että Suomen jo nykyään hyvin alhaista susikantaa jouduttaisiin rajoittamaan.

Jos viette koiran piikille, kun se pissaa lattialle, ette saa sisäsiistiä koiraa, vaan mätänevän raadon, joka houkuttelee kärpäsiä.

[Jiri Keronen 11.3.2019 Facebookissa. Ulostuloon liittyy Helsingin sanomat -lehden uutisartikkeli Onko tässä susi? Itä-Helsingissä kuvattu video näyttää eläimen lähietäisyydeltä, tutkija pitää sutena.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti