sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

S Ihmisissä on taipumus kultittumiseen

Uskonpuhdistus oli saanut aikaan suvaitsemattomuuden aallon. Kaikkia muita uskontoja vastustettiin ja epäiltiin epäjumalien palvonnasta. Pohjoisen noidat -kirja pohtii, mikä sai ihmiset uskomaan johonkin niin outoon ja ällistyttävään. Teot, joista naiset tuomittiin olivat selvästikin jotain, mikä ei ollut totta, eikä niitä voitu mitenkään todistaa.

– Ilmeisesti ihmisillä on tällainen jotenkin sisäänrakennettuna. Olemme kykeneviä uskomaan melkein mitä tahansa.

– Mehän tiedämme näistä uskonnollisista kulteista esimerkiksi Yhdysvalloissa. Niistä, jotka ovat muodostaneet ihan oman todellisuutensa ja päätyneet sitten joukkoitsemurhaan. Tai vaikka ufosieppausjutut, jotka olivat muotia 1970-luvulla. Niissäkin ihmiset uskoivat tulleensa tempaistuksi johonkin toiseen ulottuvuuteen.

Pahinta noitasapateissa oli se uhka, joka noidista oli viattomille lapsille. Ihmiset olivat valmiita suojelemaan lapsiaan Saatanalta kaikin keinoin. Noitakomission Creutzin mukaan jopa mieluummin vaikka tappamaan omat lapsensa kuin antamaan nämä paholaisen käsiin.

– Vanhemmathan olivat vain ihmisiä, jotka olivat hyvän puolella. He suojelivat jälkikasvuaan. Se kuitenkin johti verilöylyyn.

Ruotsissa poltettiin tai muulla tavalla teloitettiin satoja noidaksi todettuja. Koko Euroopassa luku saattaa nousta jopa 60 000:een.

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 4.10.2018 julkaistussa Päivi Puukan kirjoittamassa uutisartikkelissa Noitavainot alkoivat 1600-luvun valeuutisista ja johtivat nopeasti aikansa someraivoon – Pohjoisessa hysteria ei ollut lähtöisin kirkosta vaan kansasta.]

[PS. Se, että noitavainoja harjoitettiin lähinnä uudella ajalla eikä keskiajalla, on jännä juttu. Ilmeisesti noitavainojen puhkeamiseen liittyivät sellaiset seikat kuin keskiajan yhtenäiskulttuurin murtuminen, uskonpuhdistus ja maallistuminen. Ja noitavainot menivät lopulta armeliaasti historian roskatynnyriin siinä vaiheessa, kun edes katoliset papit eivät lopulta enää uskoneet noitien olemassaoloon.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti