perjantai 15. maaliskuuta 2019

S Perustuslakituomioistuin tekisi Suomen perustuslaista vahvemman ja suojaisi Suomen kansalaisia tehokkaammin lainsäätäjää vastaan

Suomi tarvitsee perustuslakituomioistuimen. Yksi SOS-hallituksen suurimmista synneistä on ollut jatkuva perustuslain vastainen toiminta. Perustuslakia on pidetty ongelmana, joka pitää ohittaa tai jota pitää venyttää, jotta hallituksen poliittiset hankkeet saadaan väännettyä läpi.

Muutoinkaan Suomi ei ole aina paras mahdollinen paikka ihmisoikeuksien kannalta. Suhteutettuna väkilukuun Suomi on saanut enemmän langettavia tuomioita Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta kuin Venäjä. Luonnollisesti ihmisoikeusloukkausten luonteessa on rajuja eroja, mutta on selkeää, että ihmisoikeudet, perusoikeudet ja perustuslaki voisivat olla Suomessa vahvempiakin.

Perustuslakituomioistuin on yksi hyvä tapa parantaa tilannetta. Nykyään lakien perustuslainmukaisuutta valvoo perustuslakivaliokunta, joka koostuu kansanedustajista. Samat tyypit, jotka päättävät lainsäädännöstä, päättävät myös siitä, onko laki perustuslainmukainen vai ei. Tämä on selkeä ongelma vallan kolmijaon periaatteen kannalta.

Ammattituomareista ja koulutetuista juristeista koottu perustuslakituomioistuin olisi parempi kuin nykyinen perustuslakivaliokunta. Tuomioistuin olisi juridinen elin, ei poliittinen elin. Vaikka on selvää, että myös siihen voitaisiin vaikuttaa poliittisesti (kuten kaikkeen muuhunkin), perustuslakituomioistuin vähintään erottaisi sääntelyn ja sen tulkitsemisen nykyistä selkeämmin.

Perustuslakituomioistuin myös varmistaisi, että perustuslain tulkitsijoilla on muodollinen koulutus ja kokemusta lainsäädännön tulkitsemisesta. Poliitikot tulevat kaikenlaisista lähtökohdista, eikä heitä varsinaisesti äänestetä tulkitsemaan lakia, vaan ajamaan poliittisia päämääriä. Tuomareilla sen sijaan on oltava oikeustieteellinen koulutus ja he ovat sitoutuneet vähintään muodollisesti tuomarin eettisiin sääntöihin.

Perustuslakituomioistuin tekisi Suomen perustuslaista vahvemman ja suojaisi Suomen kansalaisia tehokkaammin lainsäätäjää vastaan. Perustuslakituomioistuin tasapainottaa vallankäyttöä ja tekee Suomesta demokraattisemman ja ihmisoikeuksia paremmin kunnioittavan valtion.

[Jiri Keronen Facebookissa 14.3.2019]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti