tiistai 12. joulukuuta 2023

S Virossa ei haluttu valehdella itselle

Merkille pantavaa on, että Suomen akateemisen nuorison keskuudessa näillä molemmilla asioilla oli kuitenkin hyvin huomattavaa kannatusta sitten 1970-luvulla -ei toki vielä sodan aikana…

Entiset ihmiset olivat Virossa oppineet läksynsä 1940-luvulla ja 1950-luvun alussa, mutta valhe tiedettiin valheeksi. Suomessa asia oli hiukan toisin. Totalitaarisessa ajattelussa ei välttämättä uskottu kaikkea, mitä sanottiin, mutta pidettiin silti oikeana hieman valehdellakin niin tavattoman hyvän asian puolesta. Virossa ei koko asiassa nähty mitään hyvää.

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 28.3.2023 julkaistussa merkinnässä Stalinin jälkeen, jossa käsitellään Jaan Krossin vuodelta 1988 olevaa käsikirjoitusta Syvyydestä (Väljakaevamised).]

2 kommenttia:

 1. YYA-Suomi oli Moskovian luotto-orja, joka valehteli itselleen olevansa orjaisännän hyvä ystävä ja vertainen, vaikka kaikki tiesivät todellisen asianlaidan.
  Viro puolestaan oli Moskovian kellariin suljettu kahleorja, joka kyttäsi joka hetki tilaisuutta riistäytyä vapaaksi.

  Sen mukaisia olivat niiden valtiolliset taipaleet 2000-luvulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Tosin presidentti Kekkonen onnistui hivuttamaan Suomea osaksi länttä. Sen vastapainoksi tosin jouduttiin hieman kumartamaan itään.

   Poista