lauantai 23. joulukuuta 2023

S Neuvostoliiton järjestelmässä hullu paljon työtä teki, viisas pääsi vähemmällä

Merkittävä neuvostoliittolainen filosofi Aleksandr Zinovjev (ks. Vihavainen: Haun zinovjev tulokset (timo-vihavainen.blogspot.com) uskoi kommunistisen järjestelmän olevan inhimillistä kulttuuria tuhoava nimenomaan sen takia, että se panosti ihmisen taipumukseen selvitä elämästä mahdollisimman vähäisin ponnistuksin.

Tämä tuskin on ainoa tai edes laajimmalle levinnyt psykologinen rakenne missään valtiossa, mutta se heijastanee hyvin sitä slummimentaliteettia, jota meilläkin jo yhä enemmän ihannoidaan.

Kun tasoittaminen viedään maksimiinsa, se tappaa kaiken kehityksen ja ihminen painuu yhä lähemmäs apinan tasoa ja keskittyy ruumiinaukkojensa erilaiseen ärsyttämiseen ja muuhun vastaavaan, primitiivisiä palkintoja tuovaan toimintaan sen sijaan, että pyrkisi voittamaan tilaa erilaisten arvojen toteutumiselle, rakentamaan työllä ja vaivalla.

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 22.12.2023 julkaistussa merkinnässä  Eteenpäin?.]

2 kommenttia:

 1. Lopulta järjestelmä hajosi siihen, ettei kukaan tehnyt kunnolla mitään, ja viisaillekin jäi luu kouraan.
  Voiton perivät häikäilemättömät ja ahneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Moderniksi muuttuneen talouden toiminta vaati, etteivät työntekijät ole lähes-orjia. 1980-luvulla Neuvostoliiton talous jo yski, mutta siihen mennessä neuvostokansalaiset olivat jo alkaneet olla jossain määrin rahoissaan. Sääli vain, ettei kaupoista aina löytänyt mitään ostettavaa.

   Poista