keskiviikko 13. joulukuuta 2023

S Presidentti Jeltsin halusi päästää Venäjän tasavallat vapaiksi

Edesmenneen presidentti Boris Jeltsinin kuuluisimpia lauseita on kehotus, jonka hän antoi elokuussa 1990 vieraillessaan Venäjän sisäisissä Tatarstanin ja Bashkortostanin tasavalloissa. Jeltsin toisti saman kehotuksen useita kertoja, joten lauseesta liikkuu julkisuudessa useita muotoiluja.

– Ottakaa niin paljon itsemääräämisoikeutta kuin voitte itsellänne pitää, Jeltsin sanoi puhuessaan Kazanissa.

– Ottakaa niin paljon valtaa kuin voitte itse niellä, Jeltsin yllytti Ufassa.

Jeltsinin sanat vauhdittivat tuolloin paitsi Neuvostoliiton hajoamista niin ne rohkaisivat muun muassa Tatarstania, Bashkortostania ja Tshetsheniaa julistautumaan itsenäisiksi. Neuvostoliitto lakkasi olemasta lopulta joulukuussa 1991, mutta Jeltsinin itsenäisyyslupailut Venäjän sisäisille tasavalloille eivät toteutuneet.

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehdessä 4.10.2023 julkaistussa Arja Paanasen kirjoittamassa uutisartikkelissa Garri Kasparov lupaa itsenäisyyttä Venäjän sisäisille tasavalloille: ”Lähtekööt Tatarstan, Tshetshenia, Jakutia...”.]

3 kommenttia:

 1. Jeltsin saattoi olla itsenäisyysyllytyksiä jaellessaan sellaisessa itseaiheutetussa ylevöityneessä mielentilassa, jossa harkintakyky on hieman heikentynyt.

  Joka tapauksessa hänellä oli varaa olla vähääkään välittämättä kehotuksistaan ja lupauksistaan, ja hänen seuraajansa linja tunnetaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitler käytti huumeita, Jeltsin taas ihan tavallista etyylialkoholia. Putin taas on melko raitis mutta yhtä hirveä kuin Hitler.

   Poista
  2. Mutta valta ja omaisuus toisaalta päihdyttävät.

   Poista