sunnuntai 3. joulukuuta 2023

S Nykyajan sosialistit tarvitsevat moninaisuuden paremmin huomioon ottavaa strategiaa

Dragsted ehdottaa myös uudistuksia, jotka voisivat edelleen lisätä sosialistisia elementtejä yhteiskunnassa. Näihin kuuluu esimerkiksi ehdotus suuryrityksissä käyttöön otettavasta kaksi ”kamaria” käsittävästä hallintojärjestelmästä: toiseen kamariin edustajansa valitsisivat osakkeenomistajat ja toiseen työntekijät.

Dragsted kysyy, ovatko hänen kuvaamansa esimerkit sosialismia, ja vastaa, että jos sosialismilla tarkoitetaan, että (kaikkien) tuotantovälineiden pitäisi olla valtion omistuksessa, niin vastaus on ei. Mutta Dragsted ei pidä valtiojohtoista mallia hyvänä tai tavoiteltavana asiana. Hänen mielestään vasemmisto on historiallisesti erehtynyt siinä, että se on pyrkinyt totaalisiin, kaiken kattaviin ratkaisuihin, vaikka todellisuudessa yhteiskunnat ja talousjärjestelmät ovat hybridejä, sekoittuneita, erilaisia aineksia yhdistäviä. Nykyajan sosialistit tarvitsevatkin moninaisuuden paremmin huomioon ottavaa strategiaa.

[Näin oli lausuttu Kansan uutisissa 21.5.2023 julkaistussa Jukka Pietiläisen kirjoittamassa kolumnissa Sosialismi on perustulo ja työelämän demokratisointi.]

2 kommenttia:

 1. Nykyajan sosialistit voisivat katsoa, missä kaikkialla sosialismia on yritetty soveltaa valtiotasolla käytäntöön ja tehdä johtopäätöksensä siitä, miten se on toiminut ja toimii parast'aikaa niissä valtioissa, jotka siitä epätoivoisesti vielä pitävät kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eduskunnassa meillä ei onneksi taida olla kuitenkaan ainoatakaan sellaista puoluetta, joka kannattaisi yritysten yleistä tai edes laajamittaista ottamista julkisen vallan haltuun.

   Sosiaaliliberaali ja sosialidemokraatti eroavat nykyään toisistaan lähinnä siinä, että jälkimmäinen voi ajatella olevansa marxilainen.

   Poista