tiistai 26. joulukuuta 2023

S Työttömyysturvan soviteltu päiväraha aiheuttaa täysin ylimääräistä rahanmenoa julkiselle vallalle

Aivan onneton täydentävän tulonsiirron muoto on työttömyysturvan soviteltu päiväraha, koska se on olevinaan työttömyysturvaa. Siitä syntyy kaksi järjettömyyttä.

Jos on ollut hyväpalkkaisessa työssä vaikkapa paperitehtaalla ja on joutunut ottamaan vastaan pienipalkkaista työtä palvelualoilla, kannattaa tehdä nelipäiväistä viikkoa, koska viisipäiväistä tekevä ei kelpaa työttömäksi. Mitä järkeä on kieltää kokoaikaisen työn tekeminen?

Jos taas on ”osa-aikatyötön” vaikkapa kaupan alalla, ansaitsee palkan ja sovitellun päivärahan kanssa puolipäivätyössä yhteensä yhtä paljon kuin kokoaikatyössä. Tämä järjestelmä tukee merkittävästi osa-aikatyön teettämistä kaupoissa. Kummatkaan eivät valita, eivät täyden liksan osa-aikatyöstä saavat työntekijät eivätkä kauppiaat, joille osa-aikatyön teettäminen on kannattavaa. Veronmaksajilla luulisi olevan tähän jotain sanottavaa. 

[Näin oli lausuttu diminutiivisesti puutarhatontunkuvatukseksi nimittämäni Osmo Soininvaaran blogissa 19.7.2023 julkaistussa merkinnässä Mitä tehdä asumistuelle ja sovitellulle päivärahalle.]

2 kommenttia:

  1. Kanadan julkinen sektori on saman kokoinen kuin Suomen, vaikka maan väkiluku on seitsenkertainen.
    En tiedä, mutta voisinpa olettaa kanadalaisen työttömyysturvan toimivan vailla tällaisia(kaan) suomalaisilmiöitä.
    Ne kun johtuvat täällä lähinnä siitä, että kansalainen on julkista sektoria varten eikä toisinpäin kuten Kanadassa.

    Eikä sosialidemokratiaa sielläkään vieroksuta.
    Paremmin toimivan hyvinvointivaltion se on silti siellä(kin) tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveydenhuolto on Kanadassa yksityisen sektorin hoitamaa, mutta siitä huolimatta pääsääntöisesti julkisen vallan maksamaa. Uskoisin siltikin, että Kanadassa jotkin asiat tehdään paremmin.

      Poista