maanantai 25. joulukuuta 2023

S Piilevä vastarinta totalitaristisen järjestelmän sisällä

Merkittävä rooli 1900-luvun totalitaaristen järjestelmien sisäisessä luhistumisessa oli ilmiöillä, jotka pysyivät sinällään sallitun rajoissa mutta ilmensivät järjestelmälle vieraita asenteita. Tällainen piilevä vastarinta saattoi koostua tiettyjen yhtyeiden kuuntelemisesta, tietyn urheilujoukkueen kannattamisesta, uskonnollisista menoista, melkein mistä vain. Olennaista on, että se loi epävirallista yhteisöllisyyttä ja keskinäisiä luottamussuhteita. Samalla kielletytkin ilmiöt, kuten Neuvostoliiton samizdat-kirjallisuus, levisivät aina yhteiskunnan korkeimmille portaille saakka. Jokaisella oli jotain salattavaa.

[Näin oli lausuttu Sarastus-verkkolehdessä 9.5.2023 julkaistussa kauhistuttavan kirjailijan Timo Hännikäisen kirjoittamassa tekstissä Valtionvastainen mielenlaatu, joka on itse asiassa alun perin vuonna 1940 ilmestyneen ruotsalaisen kirjailijan Karin Boyen dystopiaromaanin Kallokaiinin arvostelu.]

2 kommenttia:

  1. Pienistä puroista syntyy suuri virta, ja suurinkin puu kaatuu hyvin heikkoihin iskuihin, kunhan niitä tulee tarpeeksi monta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun puu on kasvanut suureksi, se kaadetaan tai kaatuu itsestään.

      Poista