torstai 28. joulukuuta 2023

S Jokainen julkisen puolen taho on valmis sanomaan, että juuri he tarvitsevat lisärahoitusta

Ajatus budjettikurin käytöstä säästökeinona on huono. Kun valtio jakaa ensin rahat jonkin periaatteen mukaan hyvinvointialueille, nämä jakavat sitä edelleen pienemmillä rahamomenteilla ja ne taas pienemmille, kaikilla osapuolilla on tarve keksiä syitä siihen, miksi nämä juuri tarvitsevat rahaa enemmän, eikä missään ole motivaatiota keksiä tapoja selvitä pienemmällä rahalla. Säästömahdollisuudet on helpointa havaita ruohonjuuritasolla, mutta kuka on niin hölmö, että nostaa kätensä, kun kysytään kuka tulisi toimeen vähemmällä rahalla? Siitä saa palkinnoksi vain oman budjetin pienentymisen ja asioiden muuttuminen ankeammiksi.

Tämän vuoksi koko organisaatio pitäisi muuttaa nettobudjetoiduiksi yhtiöiksi, ellei peräti osakeyhtiöiksi. Joku voisi ajatella, että luovutaan julkisista organisaatoista, ja aletaan ostaa palveluja yksityisiltä, mutta kokemus ei puolusta tätä. Missä näin on tehty, lopputulos on ollut hyvin kallis. Sitä saa mistä maksaa, eikä missään ole keksitty, miten maksaa terveydenhuollosta järkevästi.[...] 

[Näin oli lausuttu Osmo Soininvaaran blogissa 10.10.2023 julkaistussa merkinnässä Miksi Soten rahat eivät riitä.]

Tämän vuoksi koko organisaatio pitäisi muuttaa nettobudjetoiduiksi yhtiöiksi, ellei peräti osakeyhtiöiksi. Joku voisi ajatella, että luovutaan julkisista organisaatoista, ja aletaan ostaa palveluja yksityisiltä, mutta kokemus ei puolusta tätä. Missä näin on tehty, lopputulos on ollut hyvin kallis. Sitä saa mistä maksaa, eikä missään ole keksitty, miten maksaa terveydenhuollosta järkevästi.

2 kommenttia:

 1. Maanpuolustusaiheinen "Suomen Sotilas" -aikakauslehti lausui edellisvuosikymmenellä silloisen päätoimittajansa Jaakko Puuperän suulla pääkirjoituksessaan budjettineuvotteluissa sosiaalitantan olevan sotilasjunttaa kovempi luu.

  Kun on alettu puhua leikkauksista, sosiaalihallinnon johto on aina ponkaissut ylös julistamaan ettei heiltä voi ottaa killinkiäkään!
  Systeemi natisee jo nyt liitoksissaan rahan puutteessa, ja sitä on saatava paljon Paljon PALJON lisää heti Heti HETI!
  Puolustushallinto puolestaan on melkein yhtä nopeana ollut myöntelemässä, että heillä on rahaa totisesti aivan liikaa, meiltä voi ottaa niin paljon kuin tarvitaan.
  Puuperä lopetti pohdiskelunsa retoriseen kysymykseen:
  puolustautuisivatkohan nuo, jos niitä kohti ammuttaisiin?

  No, onneksi kun väkivalta nosti ruman päänsä tarpeeksi korkealle tarpeeksi lähellä sai puolustushallintokin lopulta suunsa auki ja kivekset laskeutumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivekset on hyvä. Varsinkin isänmaalliset sellaiset.

   Poista