lauantai 16. joulukuuta 2023

S Soininvaara mielestä toimeentulotuki on epäsosiaalinen

Hallituksen pyrkimystä tehdä toimeentulotuesta pienituloisten pääasiallinen tukimuoto en ymmärrä lainkaan. Toimeentulotuella olevan ei kannata käydä töissä, koska työssäkäynti tuottaa tappiota – työmatkat, työvaatteet ja lounasruokailu nyt esimerkiksi.  Toimeentulotuen muodostamassa tuloloukussa olevien määrää pitäisi vähentää eikä lisätä.

[Näin oli lausuttu Osmo Soininvaaran blogissa 7.12.2023 julkaistussa merkinnässä Toimeentulotuen vuokrarajoja ei voi toteuttaa kolmessa kuukaudessa.]

[Kyllä minä kannatan asumistukea. Lisäksi olisin taipuvainen kannattamaan huonotuottoisempien töiden tekijöille maksettavaa automaattista palkkatukea, jollaista Soininvaarakin ilmeisesti kannattaa.]

4 kommenttia:

 1. Asumistuki on kyllä erittäin kallis keino , ja johtaa helposti resurssien tuhlaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos työttömyyskorvaukset olisivat Suomessa suurempia, asumistukea tarvittaisiin vähemmän. Valtio haluaa tukea köyhiä ihmisiä säästeliäästi. Pieni osa töissä olevista nauttii myös asumistukea, koska heidän palkkansa ei riittäisi muuten elämiseen.

   Siteeraan Soininvaaraa: "Meillä asumisesta korvataan erikseen, jottei rahaa menisi 'hukkaan'. Korkeampaa työttömyyskorvausta saisivat myös vanhempiensa luona asuvat peräkammarin pojat, omistusasunnossa asuvat ja töissä olevan työttömän puoliso."

   Pienet eläkkeet eivät riittäisi Suomessa mihinkään, jos ei olisi asumistukea.

   Asumistukea ei myöskään saa miten paljon tahansa.

   Toimeentulotuki taas korvaa melko lailla ihan millaisia asumismenoja tahansa. Toimeentulotuessa korvataan suurempia vuokria kuin asumistuessa. Tämä vaikuttaa vuokriin korottavasti.

   Voisihan asumistuesta jollakin konstilla päästä eroon, mutta se on vuosien tai ehkä vuosikymmenien projekti, koska asuntomarkkinat eivät reagoisi muutoksiin riittävän nopeasti. Ja ihmisten täytyisi joka tapauksessa asua jossakin.

   Poista
 2. Tämän mukaan

  https://www.soste.fi/blogikirjoitus/sosiaaliturvauudistuksessa-seuraavina-askelina-etuusehdotus-ja-uusi-yleistuki/

  sosiaaliturvaa ollaan jotenkin keskittämässä.
  Johtaakos tämä nyt sitten toimeentulotuen vähenemiseen vai sittenkin lisääntymiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedä häntä. Parhaassa tapauksessa yhdeltä luukulta yleistuen saaminen parantaa tilannetta. Siihen kai tässä pyritään. Huonossa tapauksessa taas päätöstä yleistuen saamisesta joutuu odottamaan kovin pitkään, ja se on paha, jos kaikki tuki tulee sitten samalla kertaa.

   Toimeentulotuki on viimesijainen tuki, ja ikävä kyllä sen saajien tuloja kytätään kuin paavia messussa. Mahdollinen uusi yleistuki toivottavasti parantaa tilannetta.

   Jonkinlainen yleistukijärjestelmä on ilmeisesti käytössä Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

   Poista