sunnuntai 22. lokakuuta 2023

S Vasemmistolainen populismi Argentiinassa häviää vaalit

Ilmastonmuutoksen kiistävä ja aborttioikeutta vastustava Milei haluaa vaihtaa Argentiinan oman rahayksikön peson Yhdysvaltain dollareihin, lakkauttaa keskuspankin ja ajaa läpi kaikkien aikojen leikkausohjelman.

Milei näyttää pesevän peronistit näiden omassa leipälajissa, populismissa, luvatessaan kansalle ronskeja ratkaisuja monitahoisiin ongelmiin.

Peronistit saavat syyttää asiasta paljolti itseään. Oikeastaan on ihme, että kansa on kerta toisensa jälkeen langennut heidän pauloihinsa – onhan Argentiinan talous ajautunut toistuviin romahduksiin vuosikymmenten varrella nimenomaan peronistien ohjaksissa.

Peronisteilla on ollut tapana luvata äänestäjille sitä, mihin ei oikeastaan olisi varaa. Nytkin peronistien valtavirran ehdokas, valtiovarainministeri Sergio Massa, on kosiskellut kansaa tukiaisilla ja verohelpotuksilla, vaikka apuun jälleen kerran rientäneen Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) lainaehdot edellyttäisivät päinvastoin vyönkiristyksiä.

Peson vuosi-inflaatio on nykyään runsaat 120 prosenttia, eli asioiden hinnat ovat yli kaksinkertaistuneet vuodessa.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 22.10.2023 julkaistussa Tommi Hannulan kirjoittamassa uutisartikkelissa Populismin mestarit saavat maistaa omaa lääkettään.]

[Olen peräänkuuluttanut nk. vastuulliselta medialta myös vasemmistolaisesta populismista puhumista. Myönteistä, että nyt se on niin tehnyt.]

2 kommenttia:

  1. Peronismia ei näköjään haluta sanoa fascismiksi.
    Ei se sitä varsinaisesti olekaan, mutta onkohan "fasismi" kärsinyt jo sellaisen inflaation, ettei sitä enää voi käyttää edes todellisesta fascismista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos fasismi on aina demokratianvastaista, niin ehkä peronismi ei aina ole sitä.

      Poista