Marxilaisuudella voi katsoa olevan kaksi pääperiaatetta: 1) Kapitalistinen yhteiskunta on kypsän vaiheen saavuttaessaan tuomittu romahtamaan sisäisiin ristiriitoihin 2) Tämän romahduksen eli vallankumouksen saa aikaan teollinen työväenluokka. Tapahtumana Venäjän lokakuun vallankumous on ristiriidassa kummankin periaatteen kanssa.
Bolševikit ryhtyivät toteuttamaan sosialistista yhteiskuntaa maassa, joka oli marxilaisesta näkökulmasta alikehittynyt ja jossa teollinen kapitalismi oli vasta idullaan. Lisäksi he uskoivat, että teollisuustyöväestö ei yksinään saisi aikaan vallankumousta, vaan poliittisen etujoukon tuli ohjata sitä. Vladimir Lenin puolueineen muokkasi marxilaisuutta omiin tarpeisiinsa kaikin mahdollisin tavoin sekä valtaan pyrkiessään että siellä ollessaan. Bolševikkivallankaappauksen onnistuminen lokakuussa 1917 perustui pitkälti marxilaisuudesta irtaantumiselle – heidän kilpailijansa menševikit pitäytyivät alkuperäisessä marxilaisessa opissa, jonka mukaan sosialismin luominen olisi mahdotonta ennen kuin yhteiskunta on saavuttanut tietyn teollistumisen tason.
[Näin oli lausuttu kauhistuttavan kirjailijan Timo Hännikäisen sarastus-verkkolehdessä 10.8.2023 julkaistussa kirjoituksessa Yli-ihmisiä ja jumalanrakentajia.]
Bernsteiniläisyys on siirtynyt sosialidemokratiasta kommunismiinkin:
VastaaPoistaei se päämäärä, vaan se liike.
Ja liikkua voi mihin suuntaan tahansa.
Poista