tiistai 3. lokakuuta 2023

S Joidenkin työnantajien hölmöys, osa 2

"Kävin autokaupassa ja tein moneen eri sosiaalisen median palveluun tarjouspyyntöjä. Minulla on 50 euroa puhdasta rahaa jonka tarjoan puhtaana käteen sille joka myy minulle uuden ja käyttämättömän auton joka toimii kunnolla. Mutta kaikki autokauppiaat sanoivat, että he joutuvat tappiolle jos myisivät niin halvalla autojaan. Mutta tässä minulla on raha kädessä. 50 euroa. Nykyään kukaan ei halua myydä autoja."

Samalla tavalla moni työnantaja on perinteisesti nostanut meteliä siitä jos joku asettaakin kilpailukulmaksi jotain joka on konkreettisempaa kuin työttömyyskorvauksesta saatava rahamäärä ja tähän liittyvät kannustusloukkuilmiöt. Jos joku sanoo että ei voi ottaa kokopäivätyötä jonka ottamalla menee konkurssiin. (Esim. Koska jos vaikka tekee 40 tuntia viikossa ei saa vuokraansa maksettua.) On viestinä joskus ihan eksplisiittisesti että työnantajan velvollisuus ei ole elättää vaan työntekijän on oltava riittävän kannattava ja hyvä. (Ja selittää sitten tämän jälkeen pahastuneena miten nykyään kukaan ei enää halua tehdä työtä.)

Itse sanoisin tähän kaikkeen että markkinavoimat ovat viisaita, mutta monet työnantajat eivät. Se, että palkannosto on tunneälykäs tempaus joka saa haastatteluja kertoo miten pitkälle on viety prosessi jossa markkinavoimat eivät käytännössä ole neuvottelutilanne vaan työnantajan sanelutilanne. (Paitsi tyhjänpäiväisessä hyvesignaloivassa jargonhöpöttelyssä.)

[Näin oli lausuttu Tuomo Hämäläisen Aleksanterin ratkaisu -blogissa 11.8.2022 julkaistussa merkinnässä Markkinavoimain viisaudesta.]

2 kommenttia:

  1. Muutamakin asia on vialla sellaisessa yhteiskunnassa, jossa sosiaalietuuksien varassa eläminen on ansiotyötä taloudellisesti tuottavampi vaihtoehto tai toisinpäin:
    jossa ansiotyön ottamisesta rangaistaan taloudellisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, mutta toisaalta ei kannata sosiaaliturvaakaan lopettaa maastamme. Pitäisi vain jostain repäistä sellainen malli, jossa jokainen ansaittu euro lisää käteen jäävää tuloa. Koska sosiaaliturvaperäisen maahanmuuton vetotekijöitä ei ole vielä poistettu, en itse voi vielä kannattaa perustuloa.

      Poista