tiistai 3. lokakuuta 2023

S Jokainen ihminen kuuluu samanaikaisesti useaan luokittelukategoriaan

Ihmiset eivät kuitenkaan kuulu vain yhteen kategoriaan, kuten musta tai valkoinen.

He voivat lisäksi olla miehiä tai naisia, nuoria tai vanhuksia, rikkaita tai köyhiä tai konservatiiveja tai liberaaleja.

Myös nämä kategoriat ovat tapa jakaa ihmisiä meihin ja muihin. Keskiluokkaisille koditon mies kadulla saattaa kuulua ”niihin muihin”.

Tukien varassa elävälle köyhälle sliipattu pankkiiri kylmine talousteorioineen voi puolestaan olla ”toinen”. 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 24.4.2023 julkaistussa Jani Kaaron kirjoittamassa maksumuurin taakse sijoitetussa artikkelissa Miksi jotkut ihmiset herättävät inhoa, toiset kateutta ja kolmannet sääliä? Erityisesti kaksi asiaa ratkaisee suhtautumisemme toisiin ihmisiin.]

["Konservatiivien" ja "liberaalien" sijoittaminen tässä artikkelissa toistensa vastakohdiksi on kyllä älytöntä, mutta se on ymmärrettävää, kun lähdetään yhdysvaltalaisesta poliittisesta diskurssista, jossa varsinkin liberalismin merkitys on väärennetty. Liberalismihan on vapautta, yksilöä ja tiedettä kannattava poliittinen ideologia.]

[Oikeasti konservatismin vastakohta on radikalismi ja liberalismin vastakohta on autoritaarisuus.]

[PS. Tässä blogissahan on ollut jo hyvän aikaa käytössä blogitunniste liberaalisti sanottu.]

2 kommenttia:

  1. Jokainen meistä kuuluu lukuisaan eri kategoriaan, ja kanssaihmisemme luokittelevat meidät kuten mekin luokittelemme heidät ikiomien mieltymystemme perusteella.

    Yhteiskunnan yleiset arvojärjestelmätkin vaikuttavat:
    feodaalisessa Euroopassa aatelinen saattoi olla kirjaimellisesti kerjäläinen hukattuaan kaiken omaisuutensa, mutta nautti silti yleistä arvostusta syntyperänsä johdosta.

    Vastaavasti upporikasta porvaria voitiin halveksia alhaisen syntyperänsä johdosta, vaikka hän oli nykymaailman mittapuilla menestynyt valtavan paljon paremmin kuin aatelinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Kullakin aikakaudella ja yhteiskunnalla on omat arvojärjestelmänsä.

      Lisäksi ennakkoluulot auttavat jäsentämään suhteellisen helpolla tavalla maailmaa, joka on sen verran monimutkainen, ettei sitä oikeastaan kannata tehdä kovin monimutkaisesti.

      Poista