Aiemmat työtaistelut minimipalkkojen nostamisen puolesta on pyritty tukahduttamaan väkivalloin. Vuonna 2018 yksi työntekijä kuoli, kymmeniä loukkaantui ja tuhannet menettivät työpaikkansa.
Viimeaikaiset tapahtumat ovat entisestään vaikeuttaneet tilannetta.
Viime kesäkuun lopulla ammattiyhdistysaktivisti Shahidul Islamin murhattiin sen jälkeen, kun hän oli yrittänyt neuvotella paikallisen neuletehtaan johdon kanssa, jotta tehtaan työntekijöille maksettaisiin heille kuuluvat palkat ja bonukset. Tapaamisen jälkeen Shahidul ja muut liiton edustajat joutuivat hyökkäyksen kohteeksi. Hyökkääjät pahoinpitelivät Shahidulia potkimalla ja lyömällä, jättäen hänet tajuttomaksi ja vakavasti haavoittuneeksi. Shahidul kuoli saamiinsa vammoihin.
Kyseessä ei ole yksittäistapaus. Viime vuosina aktiivien ja työntekijöiden ääniä on vaimennettu väkivalloin useaan kertaan.
[Näin oli lausuttu 7.9.2023 Eettisen kaupan puolesta ry:n sivuilla julkaistussa artikkelissa Pikamuodin nurja puoli: bangladeshilaiset joutuvat taistelemaan palkkojensa puolesta henkensä uhalla.]
[PS. Artikkelissa mainitun "Islaminin" sukunimi on oikeasti Islam.]
Ehkäpä bangladeshilaisten ammattiyhdistysaktiivien kannattaisi perehtyä länsimaisen työväenliikkeen historiaan ja omaksua sieltä Lännessä menestyneet toimintamallit.
VastaaPoistaToisaalta bangladeshilaiset työnantajat ovat saattaneet perehtyä länsimaisen työväenliikkeen historiaan ja soveltaneet tietoaan kehittämällä toimintamallit, jolla Bangladeshin ammattiliittoja estetään nousemasta samanlaiseksi voimatekijäksi kuin Lännessä.
Niin. Kyllä minä kannatan ihmisoikeuksien globalisaatiota, vaikka läheskään kaikkien asioiden globalisaatiota en kannata.
Poista