maanantai 2. lokakuuta 2023

S Suomen tekeminen siirtomaaksi

Virolainen kansanpsykologia näyttää joka tapauksessa olennaisesti poikkeavan suomalaisesta siinä, että virolaiset pitävät isänmaataan automaattisesti kärsijänä ja uhrina. Meillä taas on laaja mielipide, joka lähtee siitä oletuksesta, että Suomi on kokoaan suurempi (valtavasti suurempi) vaikuttaja, jonka vastuulla ovat monet historian törkeydet, aina hyökkäyssodasta lähtien.

Suomalaisten tietty historiallinen masokismi, joka ilmenee suomalaisten herrojen vihaamisena, taitaa olla avain myös siihen eriskummalliseen humanismin lajiin, joka kannattaa maamme tekemistä siirtomaaksi kaikille halukkaille, olemmehan me heidän kärsimyksiensä aiheuttajiakin, herra ties millaisten mutkien kautta -muistakaamme nyt ainakin tuo tervanpoltto. 

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 28.3.2023 julkaistussa merkinnässä Stalinin jälkeen, jossa käsitellään Jaan Krossin vuodelta 1988 olevaa käsikirjoitusta Syvyydestä (Väljakaevamised).]

2 kommenttia:

  1. Juuri näin se menee:
    suomalainen vihaa syvästi suomalaista herraa, koska tämä ei ole oikeasti herra, ainoastaan todellisen herran delegoidulla vallalla omiaan sortava nilkki.

    Todellinen herra on vierasmaalainen, ja sellaisen edessä suomalainen heittäytyy vaistomaisesti rähmälleen maahan.
    Se vaisto pakottaa tekemään niin jopa somalien ja muiden kehitysmaiden primitiivikädellisten edessä;
    nehän ovat vierasmaalaisia, siis herroja!

    Virolaisilla tällaista vaistoa ei ole, vaikka heidänkin herransa olivat kauan vierasmaalaisia ja paljon ankarampia kuin suomalaisten herrat maaorjuuksineen kaikkineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Virolaisilla on ollut pitkäaikaisia kokemuksia vieraista ja varsin kusipäisistä herroista.

      Poista