maanantai 13. marraskuuta 2023

S "Taloudelliset lainalaisuudet ratkaisevat kätevästi vähemmistöongelman"

Koska venäläisiä oli maassa eniten, oli heitä eniten myös muuttajissa. Mutta esimerkiksi liettualaisten ja Liettuan ei tarvinnut sen enempää pelätä venäläistymistä kuin venäläisten ja Venäjän tarvitsi pelätä liettualaistamista. Kehityksen ratkaisivat taloudelliset lainomaisuudet, jotka objektiivisesti ohjasivat sitä. Keinotekoisesti ei muuttoliikettä saanut enempää kiihdyttää kuin jarruttaa.

Kaikillehan tämä ei mennyt perille, mutta monille meni. Tiedän suomalaisiakin, jotka täysin uskoivat tuohon viralliseen neuvostotarinaan. Toisaalta taas ilmaantui sittemmin sellaisiakin suomalaisia, jotka kauhistivat Baltian maiden venäläistymistä samaan aikaan, kun julistivat, että heidän omaan maahansa olivat kaikkia kansallisuuksia edustavat henkilöt aina yhtä tervetulleita. Talouden vankkumattomat lainalaisuudet tekivät muunlaisen suhtautumisen epätoivoisen epätieteelliseksi. 

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 12.4.2023 julkaistussa merkinnässä Kanukoinnin kysymyksiä.]

2 kommenttia:

  1. Kazakstanissa prosessi eteni sen sijaan niin pitkälle, että kazakit muodostivat enää 40 % vähemmistön omassa neuvostotasavallassaan.
    Siellä moskovitisointi oli ollut ilmeisen tarkoituksellista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Osa etnisistä venäläisistä on sittemmin kuitenkin muuttanut emämaahansa.

      Poista