keskiviikko 22. marraskuuta 2023

S Vaivalloisen osan eli kirjoittamisen voi nyt hoitaa joku muu kuin "kirjailija" itse

Jos kirjoja voi kirjoittaa ilman että lukee niitä, on seuraava vaihe kirjojen kirjoittaminen ilman että edes kirjoittaa.

Siinä vaiheessa olemme nyt.

Julkisuuden henkilön ei tarvitse itse vaivautua tuottamaan tekstiä, vaivalloisen osan eli kirjoittamisen hoitaa joku muu. Kustantamot ovat kiinnostuneita henkilöistä ja heidän tarinoistaan. Tekstiä myytäessä toimii tosi-tv:n logiikka. Pelkään pahoin, että sillä logiikalla monista kirjoista katoaa jotain olennaista.

Jatkossa kirjoittamisen saattaa hoitaa tekoäly. Viime vuoden lopulla julkistettu Chat GPT on tiettävästi historian nopeimmin yleistynyt digipalvelu. Pari kuukautta julkistamisensa jälkeen Chat GPT:llä on päivässä miljoonia käyttäjiä.

Chat GPT:llä voi tuottaa kirjan verran tekstiä halutulla tyylillä vaikka muutamassa tunnissa. Tekoäly osaa eri tyylit, koska se on opetettu lähes kaikella internetistä löytyvällä tekstisisällöllä.

Tekoälytyökalut vaativat opetusaineistoa, jonka pohjalta ne muodostavat koneoppimismallinsa. Ne oppivat tavallaan ennustamaan, mikä sana seuraa mitäkin sanaa ja mikä lause seuraa mitäkin lausetta. Koneoppimismallit pystyvät tunnistamaan lainalaisuudet, joita tekstijärjestelmässämme on. Niillä ei ole silti tietoa faktoista, vaan ainoastaan siitä, mitä on sanottu ja väitetty. Jos koneoppimismalli on väärässä, se ei itse tiedä sitä.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 22.2.2023 julkaistussa Niclas Storåsin kirjoittamassa maksumuurin takana olevassa kolumnissa Teksti tekee kuolemaa.]

2 kommenttia:

  1. Tekipä käsikirjoituksen millä keinoin tahansa, julkaiseminen on toinen juttu, jos haluaa teoksensa painettuna kansien väliin.

    Joskus vuosituhannen vaihteen tienoilla muuan anglosaksiselta kielialueelta kotoisin ollut kirjailija alkoi epäillä, ettei kustantaja taida edes lukea hänen lähettämiään kässäreitä, kun niissä ei ollut nimekästä nimeä.
    Niinpä hän otti Jane Austenin klassikon "Ylpeys ja ennakkoluulo" ja kirjoitti sen uusiksi muuttaen vain nimen, väliotsikot sekä henkilöiden ja paikkojen nimet.

    Valmiin tuotoksen hän lähetti kymmenelle eri kustantamolle.
    Ainoastaan yksi moitti häntä klassikon plagioinnista.
    Kaikkien muiden vastaus oli se tutuksi tullut kiitos teoksestanne, se oli kiinnostava mutta valitettavasti blaa blaa blaa.

    VastaaPoista