torstai 23. marraskuuta 2023

S "Oikeistolaisten" ja "vasemmistolaisten" erilaiset prioriteetit

[...] siinä missä kokoomuslainen ministeri pyrki auttamaan pitkäaikaistyöttömiä pääsemään kiinni työntekoon, virkatyötä tekevä - vasemmistolaista ajatusmallia noudattava - nainen näki ensisijaiseksi sosiaalisen tulonsiirron työtä tekeviltä työttömille. Molemmat lienevät omalla tavallaan oikeassa, mutta vain ministerin ratkaisu johtaa pitkällä aikavälillä taloudellisesti kestävään yhteiskuntaan.

[Näin oli lausuttu Professorin ajatuksia -blogissa 7.8.2023 julkaistussa merkinnässä Orwellilainen uuskieli ja kestävän yhteiskunnan luominen.]

4 kommenttia:

  1. Oikeistolainen näkee valtion olevan kansalaisiaan varten, kun taas vasemmistolainen näkee kansalaisten olevan valtiota varten.

    Niinpä äärivasemmistolaisen mielestä ihmisyksilö ei ole mitään muuta kuin ratas Valtio-nimisessä koneistossa, ja huonosti toimiessaan se vain heitetään pois ja vaihdetaan parempaan.
    Äärioikeistolaisen (termin todellisessa eikä äärivasemmiston propagandamerkityksessä!) mielestä taas valtiota ei pidä edes olla olemassa, vaan yritykset ja kansalaisjärjestöt voivat hoitaa kaikki sen tehtävät.

    Tämän mukaisesti
    oikeistolainen haluaa valtion auttavan työtöntä kansalaista sijoittumaan työelämään, että tämä voisi olla oman elämänsä valtias, kun taas
    vasemmistolainen haluaa päästä mestaroimaan työttömän elämää tekemällä hänestä osan valtiota sosiaaliturvaan sitomisen kautta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Toisaalta silti oikeistolaiset ovat onnistuneet myös välillä luomaan valtioita, joissa kansalaiset ovat valtiota varten ja valtio eliittiä varten.

      Poista
  2. Missä sosialistit ovat onnistuneet luomaan menestyvän yhteiskunnan asukkailleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sosialidemokraatit, jos heistä voidaan käyttää nimitystä sosialistit, ovat onnistuneet luomaan kohtuullisen hyviä yhteiskuntia. He tosin ovat 1920-luvulta alkaen tosiasiassa kannattaneet sellaista linjaa, että elinkeinoelämä on 99-prosenttisesti yksityisten hallussa. Neuvostoliiton romahdus on kuitenkin tehnyt heistä sittemmin jossain määrin järjettömiä eläimiä.

      Poista