Isaac Newton sanoi 1675, että näkee pitemmälle koska seisoo jättiläisten harteilla. Se tarkoitti, että hän pystyy ymmärtämään uusia asioita, koska tuntee perinpohjin tieteen siihen astiset saavutukset. Sama on jatkunut yhtäjaksoisesti siitä asti. Jokainen tutkijasukupolvi on koulutettu tietämään edeltävien sukupolvien tiedot. Vasta sitten pystyy oivaltamaan uusia asioita. Kukaan ei ole keksinyt yhtään mitään satoihin vuosiin perehtymättä huolellisesti alaansa ja tuskin tulee enää koskaan keksimään.
[Näin oli lausunut nimimerkki Neutroni vuoden 2023 alusta alkaen olemassa olleen Tiedepalsta.fi-keskustelupalstan ketjussa Taivaankappaleiden laajeneminen. Tiedepalsta.fi siis oli perustettu sen vuoksi, että Sanoma oli lopettanut wanhan tiedeaiheisen keskustelupalstansa, joka kylläkin oli viimeisinä vuosinaan ollut murheellinen ilmiö, koska palstan moderaatio oli toiminut pökkelömäisesti. En koskaan itse sinne kirjoitellut, mutta luin ahkerasti huolimatta siitä, että se toimi hiukan huonosti.]
Jos jokaisen pitäisi aina keksiä joka ikinen asia itse alusta alkaen, olisimme vieläkin luolissa järsimässä raakoja kasviksia.
VastaaPoistaNoin 40 000 vuotta sitten puhuttu kieli mahdollisti tehokkaan tiedonsiirron, jolloin päästiin eroon yritys-erehdys- ja matkimisoppimisesta.
Noin 6 000 vuotta sitten kirjoitustaidon keksiminen irrotti tiedon muistinvaraisuudesta.
Siksi ihminen on Maan valtiaslaji.
Yksikään bakteerilajeistakaan ei taida olla yhtä valtias, jos bakteereista voidaan puhua lajeina.
Poista