sunnuntai 26. marraskuuta 2023

S Demokratia mahdollisti tuolloin Saksassa siirtymisen huonoimpaan mahdolliseen järjestelmään

Saksassa polarisaatio ja radikalisoituminen epävakautti demokratian, eikä demokratia kyennyt korjaamaan itseään. Demokraattiset instituutiot (presidentti Paul von Hindenburg) nimittivät Adolf Hitlerin valtakunnankasleriksi tammikuussa 1933. Ainakin osittain vapaiden vaalien jälkeen Hitler lakkautti demokratian enemmistöpäätöksellä maaliskuussa 1933. Seurasi käytännössä huonoin mahdollinen poliittinen järjestelmä, jonka seurauksena miljoonat ihmiset kuolivat ja Saksan valtio lakkautettiin.

Demokratia ei kyennyt itsekorjaamiseen, vaan demokratian palauttivat läntiseen Saksaan länsiliittoutuneiden armeijat. Saksalaisen konservatiivisuus määritteli itsensä uudelleen 1950-luvulla johtajansa Konrad Adenauerin johdolla ja kristilliskonservatiivisesta CDU:sta tuli uudelleen demokratisoituneen Saksan tärkein puolue.

[Näin oli lausuttu verkkolehti Sarastuksessa 24.8.2023 julkaistussa Jukka Aakulan kirjoittamassa artikkelissa Kun kuulen sanan arvot, poistan varmistimen (Osa II).]

[Kyllä demokratiaa kohtaan saa ja pitää olla myös kriittinen. Itse olen varsin suureksi osaksi paukuttanut demokratian puolesta yhä uudestaan.]

4 kommenttia:

  1. Eihän se III Valtakunta niin huono ollut, ennen kuin der Adolf aloitti II maailmansodan.
    Olihan se toki ollut koko hänen politiikkaansa johtanut perusperiaate, mutta ei hänen valtakunnassaan sellaista terroria rauhan aikana ollut kuin Stalinin valtakunnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paitsi juutalaisia ja toisinajattelijoita kohtaan. SA pistettiin myös kuriin. Muuten toki Hitler ei vainonnut pahemmin oman puolueensa jäseniä ja kannattajia, toisin kuin Stalin.

      Poista
    2. Ei juutalaisia ja toisinajattelijoita leiritetty sellaisella murhanhimoisuudella vielä 1930-luvulla kuin Stalinin valtakunnassa, eikä Holodomor olisi voinut tulla kuulonkaan Saksassa.

      Poista
    3. Keskitysleireillä ei natsi-Saksassa joka tapauksessa pyritty 1930-luvullakaan palauttamaan juutalaisia yhteiskuntaan sen hyödyllisinä jäseninä. Tarkoitus oli pitemmällä tähtäimellä päästä heistä tavalla tai toisella eroon. Koska juutalaisten kippaaminen Madagaskarille tunnetusta syystä estyi, piti heistä päästä lopullisemmin eroon.

      Stalin oli Hitleriä parempi mies kyllä siinä, että hän tappoi paljon myös hallitsevan puolueen jäseniä. Hitler sen sijaan muisti usein palkita uskollisia.

      Poista