Jos puoluekanta vaikuttaa valtamedioiden uutisointiin, minkä puolueiden kannattajat ovat toimituksissa vallassa? Sosiaalisessa mediassa jaetaan usein erilaisia diagrammeja, joissa esitetään tarkemmin yksilöimättömään tutkimukseen perustuvia lukuja toimittajien puoluekannoista. Yksiselitteistä tai tieteellisesti luotettavaa tutkimusta aiheesta ei ole kuitenkaan tehty.
Sunnuntaisuomalainen kysyi vuonna 2012 toimittajien suosikkipuoluetta. Kyselyyn vastasi 284 toimittajaa, mutta Yleisradio, Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat kieltäytyivät osallistumasta. Vastanneista toimittajista 26 prosenttia kertoi äänestäneensä vihreitä, kokoomuksen kannatus oli 18 prosenttia. Lähes puolet eli 44 prosenttia kertoi, että ei äänestäisi missään nimessä perussuomalaisia, joiden kannatus oli 2 prosenttia.
[Näin oli lausuttu Päivän lehdessä 22.7.2023 julkaistussa Kari Kallosen kirjoittamassa artikkelissa Palkittu historiantutkija kertoo joutuneensa median syrjimäksi – mutta mikä on toimittajien oma puoluekanta?.]
[On luonnollista, että Yleisradio, Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat eivät vastanneet kyselyyn. Veikkaan, että näiden medioiden tapauksessa Vihreiden kannatus olisi ollut jotakuinkin 55 % ja Perussuomalaisten nolla.]
Ei tuo noiden toimittajien poliittinen tausta ole ollut mikään salaisuus.
VastaaPoistaMutta olisi kiva, jos se olisi aukikirjoitettuna kunkin julkaisun nettisivuilla myös.
PoistaKunhan ei vaan olisi käynyt niin, että jos Hell-Sinkin Totuus vasalleineen ja YLEnanto olisivat osallistuneet, viherkommunistien osuus toimittajiksi itseään kutsuvissa olisi ylittänyt jo 90 %, ja jopa uskollisimman uutistenuskojat olisivat akaneet kohotella kulmiaan kyseleväisesti.
VastaaPoistaVoi näin hyvin olla.
Poista