keskiviikko 15. marraskuuta 2023

S Kolonialismin toinen aalto: Kiina ja Persianlahden maat riistäjinä

”Voidaanko sanoa, että me eurooppalaiset edelleen riistetään Afrikkaa? Ei. Euroopan syyttäminen liittyy siihen, että kun haastetaan Afrikan maiden eliittiä, eliitti lyö takaisin kaikella mikä irtoaa”, sanoo David Korpela.

”Enemmän Afrikkaa riistävät Kiina ja Persianlahden maat. Puhutaan kolonialismin toisesta aallosta. Tehdään hämäriä kauppoja eliitin kanssa. Maksetaan lahjuksia, jotta voidaan aika härskisti viedä resursseja.”

[Näin oli lausuttu Maailman kuvalehdessä 15.2.2023 julkaistussa Karoliina Knuutin kirjoittamassa uutisartikkelissa Kehitysapua köyhiltä rikkaille – hyödymmekö köyhistä maista enemmän kuin ne hyötyvät avustamme?.]

[Itse asiassa kyseessä on jo kolmas aalto kolonialismia. Ensimmäinen aalto alkoi jo 600-luvulla jKr., kun muslimit (tai arabit) lähtivät miekalla valloittamaan itselleen uusia maita.]

2 kommenttia:

 1. Entäpä afrikkalaisten oma kolonialismi sitten?
  Afrikan eteläisintä kolmannesta asuttivat alunperin khoi- ja san-kansat, joita eurokolonialistit nimittelivät epäkohteliaasti hottentoteiksi ja bušmanneiksi.

  En tiedä, mitä nimitystä heistä käyttivät eurooppalaisia edeltäneet bantukolonialistit, jotka valtasivat heidän maansa ja ajoivat heidät Kalaharin autiomaahan kärvistelemään.
  Mutta ehkäpä se oli sellaista parempaa kolonialismia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Mutta ainakin bantuinvaasiosta on syntynyt hieno sekakansa nimeltä xhosat.

   Poista