tiistai 14. marraskuuta 2023

S Metsäpäästäisetkin kaikuluotaavat mutta huonosti

Mutta tarvitseeko eläimen olla viiksisiipan kaltainen hyönteisiä ilmasta kaappaava lentotaituri, jotta kaikuluotauksesta olisi sille hyötyä? Ei, ja sen meille kertoo Suomen luonnon toiseksi yleisin nisäkäs: metsäpäästäinen.

Metsäpäästäiset nimittäin kaikuluotaavat. Ne päästelevät pimeällä metsänpohjalla kulkiessaan sirkutusta noin 50 kilohertsin taajuudella, ja käyttävät kaikuja suunnistuksen apuna. Niiden hienostumaton kaikuluotauskyky ei riitä saaliseläinten paikantamiseen, mutta se oletettavasti antaa likinäköiselle päästäiselle arvokasta tietoa ympäröivän kasvillisuuden laadusta ja määrästä: millaisessa maastossa nyt liikutaan ja onko ympärillä suojaa saalistajien katseelta. Jännittävää kyllä, päästäisellä ei ole kaikuluotaukseen mitään ilmiselviä sopeumia: korvanlehdetkin ovat niin pikkuiset, että melkein katoavat turkin sisään. 

[Näin oli lausuttu Maija Karalan Erään planeetan ihmeitä -blogissa 5.4.2023 julkaistussa merkinnässä Hölynpölyä Dinosauruspuistossa: miksi kaikuluotaavia eläimiä on, mutta telepaattisia ei?.]

2 kommenttia:

  1. Kykeneehän sokea ihminenkin kaikuluotaamaan, joskin optimiolosuhteissakin aika tehottomasti.

    VastaaPoista