maanantai 27. marraskuuta 2023

S Filosofi John Rawlsin ajatusleikki tietämättömyyden verhosta oikeudenmukaisuuden mittarina

Collier ja Kay nostavat esiin filosofi John Rawlsin (1921–2002). Hänet tunnetaan parhaiten ajatusleikistä, jossa kysytään, millaiseksi loisit yhteiskunnan, jos et tietäisi, millaisena ja mihin yhteiskuntaluokkaan synnyt. Et siis tiedä, onko sinulla esimerkiksi matemaattisia tai liikunnallisia lahjoja vai ei kumpiakaan. Et myöskään tiedä, synnytkö terveenä vai kannatko jotakin parantumatonta sairautta.
 
Toisin ilmaistuna Rawlsin ajatusleikki kuuluu: millaisen yhteiskuntasopimuksen yrität neuvotella, jos neuvottelujen päätteeksi neuvottelijoiden henkilöllisyydet arvotaan sattumanvaraisesti uudelleen? Rawlsin mukaan tällaisen sattumanvaraisuuden takaa – tai tietämättömyyden verhon takaa, kuten hän sitä itse kutsuu – on perusteltua ajaa tasa-arvoisia lopputuloksia.
 
Ajatus identiteettien vaihdosta ja syntymälahjojen satunnaisuudesta herättää monissa vastakaikua. On kuin ihmiset tunnistaisivat siinä periaatteen, joka osuu yksiin niiden reiluusnormien kanssa, joita he jo käyttävät. ”Tietenkin haluan elää yhteiskunnassa, jossa apua tarvitsevista huolehditaan mahdollisimman hyvin.”

[Näin oli lausuttu tietokirjailija ja tiedetoimittaja Osmo Tammisalon blogissa 14.10.2022 julkaistussa merkinnässä Ahneuden vai politiikan loppu?, joka on alun perin julkaistu Talous ja Yhteiskunta -lehden numerossa 3/2022. Tekstissä käsitellään Collierin ja Kayn vuonna 2021 julkaistua kirjaa Greed is Dead – Politics After Individualism.] 

[PS. Rawlsin oikeudenmukaisuusteoriasta on suomenkielinen Wikipedia-artikkeli.]

2 kommenttia:

  1. Ajatusleikit ovat mukavia.
    Ne vain päättyvät pian, ja sitten ollaan jälleen tässä raadollisessa maailmassa, jossa parhaiten pärjäävät röyhkeimmät nauraa hohottavat heikointen sortumiselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Ja sitä paitsi vaikka Rawlsin ajatusleikki on minusta(kin) oikeansuuntainen, niin se on kuitenkin jossain määrin ympäripyöreä.

      Poista