perjantai 10. marraskuuta 2023

S Apinaneitosen lähentely-yritykset

[6] Varhaisin tuntemani esimerkki ihmisapinoiden kyvystä erottaa mies ja nainen on luonnontutkija Georges-Louis Leclercillä (1707–1788, tunnetumpi nimellä kreivi Buffon). Hän piti lemmikkinä nuorta simpanssiurosta, joka ihastui erääseen ihmisnaaraaseen siinä määrin että alkoi aina huitoa kepillä, mikäli joku naista lähestyi (teoksesta Hartmann, R. [1885]: Anthropoid Apes). Toinen varhainen havainto tulee Berliinin eläinpuiston johtaja Otto Hermesiltä (1838–1910). Hän kertoo orankikoiraasta, joka oli ”onnellisimmillaan naista halatessaan”. Simpansseille viittomakieltä opettanut Roger Fouts taas muistelee Next of Kin -kirjassaan, miten eräs simpanssineitokainen otti hänet romanttisten pyrkimystensä kohteeksi. Apinan lähentely-yritykset eivät lohduttaneet ihmistyttöystävästä haaveilevaa nuorukaista.

[Näin oli lausuttu tiedetoimittaja ja tietokirjailija Osmo Tammisalon blogissa 27.9.2022 julkaistussa merkinnässä Naisia sademetsässä, joka oli alun perin julkaistu Skepsis-yhdistyksen Skeptikko-lehden numerossa 3/2022. Tämä siteeraus on siis alaviite numero 6 kirjoituksessa.]

2 kommenttia:

  1. On sitä vientiä toisinkin päin:

    https://www.iltalehti.fi/tv-ja-leffat/a/201805082200928810

    Meitä on joka junaan ja aika moni jää asemallekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Vuosia sitten olin lukenut orankinaaraasta, joka oli ihmiskylän suosituin prostituoitu. Ja kappas, linkittämäsi artikkelikin on vuosia vanha.

      Poista