keskiviikko 3. tammikuuta 2018

S Sisällissota, kansalaissota, vapaussota, kapina

100 vuotta sitten Suomessa käytiin yksi verisimmistä sisällissodista, mitä Eurooppa oli siihen mennessä nähnyt. Nyt sata vuotta myöhemmin keski-ikäiset Kokoomusnuoret ja vielä vanhemmat demarit tappelevat siitä, kuinka pahoja "valkoiset" ja "punaiset" oikein olivatkaan ja millä nimellä sisällissotaa pitäisi kutsua. Tätä ei tapahdu pelkästään randomien Fabo-kommentaarien seinillä, vaan myös oikeat poliitikot pitävät tätä jotenkin merkittävänä kysymyksenä.

Mutta tuo kysymys on ihan typerä ja sen ainoana funktiona on keksiä lisää vastakkainasettelua, uhriutumista sekä sankaritarinoita. Nimittäin sisällissota oli ohi jo ennen kuin kukaan esimerkiksi tämän päivityksen koskaan lukeneista ihmisistä oli edes syntynyt. Itse asiassa suurimmalla osalla eivät olleet edes vanhemmat syntyneet.

Kukaan teistä ei taistellut sisällissodassa. Ketään teistä ei laitettu punaisten tai valkoisten keskitysleireille. Yksikään teistä ei ampunut veljeänne eikä ketään teistä ammuttu. Kenelläkään teistä ei ole mitään mahdollisuutta muuttaa historiaa tai edes ymmärtää sitä sellaisena, kuin aikalaiset sen kokivat. Kaikki "sisällissodan haavat" ovat vain mielikuvituksessanne eikä mikään niistä koske teitä. Kukaan ei voi edes teoriassa ratkaista menneisyyden vääryyksiä tai pyyhkiä niitä pois eikä mikään määrä voivottelua herätä ketään henkiin.

Ihmisten pitäisi päästä eroon isiemme synneistä. Meillä ei ole mitään syytä kantaa niitä. Ihminen on moraalisesti vastuussa vain omista teoistaan, ei historiasta. Historiaa pitää tietysti yrittää tutkia ja ymmärtää, koska se voi opettaa asioita, mutta se ei ole mikään risti, joka meidän tulee kantaa Getsemanelle. Menneisyyden ihmisten synnit eivät ole teidän syntejänne tai määrittele teitä mitenkään.

Vapaussota, veljessota, kansalaissota, punakapina... Samaa paskaa samassa paketissa.

[Jiri Keronen Facebookissa 2.1.2018]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti