keskiviikko 10. tammikuuta 2018

S Jotkut itse asiassa tarvitsevat rasismia

Ruotsissa ollaan loukkaannuttu, että H&M:n katalogissa hupparia esitteli tummaihoinen poika. Ruotsalaisten Twitter-kommentoijien mielestä tämä on silkkaa rasismia, koska heidän mielestään tässä vihjataan, että tuo pikkupoika olisi apina.

Ensinnäkin Twitter pitäisi lakkauttaa. Harvinaisen typerä alusta, joka rajoitustensa vuoksi toimii lähinnä pöljien iskulauseiden ja yhteen virkkeeseen tiivistettävien läppien jakamiseen. Toiseksi ne, jotka tässä näkevät jotain rasismia, ovat itse juuri niitä, jotka synnyttävät ja luovat rasismia.

Jos puolestaloukkaantujat eivät olisi itse tietoisesti ryhtyneet kertomaan, miten tässä pikkupoika on nyt apina, ei kukaan olisi edes huomannut koko juttua, saati sitten miettinyt sitä sen enempää. Mielikuva syntyy ainoastaan siinä, että nämä "rasisminvastustajat" näkevät asiassa jotain apinaviittauksia. He käytännössä siis luovat omalla loukkaantumisellaan rasismia johonkin, missä sitä ei ole. Mikäli hupparia olisi esitellyt valkoihoinen kakara, kukaan tuskin olisi korviaan loksauttanut. Mutta koska tässä on tummaihoinen muksu, niin heti ryhdytään älisemään rasismista. Ne, jotka luulevat vastustavansa tässä rasismia, ovat siis ainoat tyypit, jotka nostavat kakaran ihonvärin olennaiseksi asiaksi mainoskuvassa. Muille tuo on vain mainoskuva.

Jos ihminen määrittelee osaksi identiteettiään "antirasismin", syntyy hänelle välttämätön tarve nähdä rasismia kaikkialla, jotta hän voi oikeuttaa tuon identiteetin. Jos rasismia ei ole joka nurkan takana vaanimassa arjen turvallisuutta, silloin "antirasisti" menettää syyn olla "antirasisti". "Antirasistille" on välttämätöntä, että rasismia nähdään ja sitä on. Jos sitä ei ole, silloin sitä täytyy luoda.

Vaikka Ruotsi on tässä rasismihysteriassaan aivan omaa luokkaansa, Suomessa ollaan menossa vaarallisesti samaan suuntaan. Hyvänä esimerkkinä taannoinen tiernapoikakausti, jossa tiernapoikien muriaanien kuninkaasta vedettiin yhtäläisyysviivat amerikkalaisten blackface-kulttuuriin, vaikka näillä ilmiöillä ei ole mitään historiallista tai edes sosiaalista tekemistä toistensa kanssa. Ainoa syy, minkä vuoksi tiernapojissa tahdottiin nähdä blackface, oli se, että muuten asiasta ei olisi voitu nostaa rasistista mekkalaa ja älämölöä. Rasismin vastustaminen loi rasismia.

Jos haluaa oikeasti vähentää rasismia, se ei onnistu keksimällä kaiken mahdollisen olevan rasismia ja näkemällä natsismia joka nurkan takana. Se onnistuu kohtelemalla ihmisiä ihmisinä sekä keskittymällä ennemmin hyvään kuin vääntämään kaiken neutraalin ja viattoman pahaksi. Rasismin "vastustamisen" sijasta kannattaa ennemmin pyrkiä vähentämään rasismia.

Rasistit ja "antirasistit" ovat saman kolikon sama puoli. Näyttävät samalta, haisevat samalta, maistuvat samalta ja puhuvat samoja asioita.

[Jiri Keronen Facebookissa 8.1.2018. Ulostuloon liittyy Taloussanomien uutisartikkeli Twitter-käyttäjät suuttuivat H&M:n halpishupparin katalogikuvasta – syytöksiä rasismista]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti