torstai 11. tammikuuta 2018

S Biopolttoaineen valmistuksen ei pidä kuluttaa enemmän energiaa kuin mitä siitä saadaan

Yhtenä hallituksen kärkihankkeena on vähentää autoliikenteen päästöjä kotimaisesta puusta valmistettavalla biodieselillä, jota sekoitettaisiin fossiilisten polttoaineiden sekaan.

Puuperäisten polttonesteiden valmistamisen vaatima energiankulutus voi kuitenkin jopa ylittää tuotteiden energiasisällön, Tommila sanoo.

Asia valkeni Tommilalle, kun hän tarkasteli kiinalaisen Kaid-yhtiön Kemiin suunnitteleman biodiesel-laitoksen ”poikkeuksellisen hyvin tehtyä” ympäristölupahakemusta.

Sen energiatiedoista hän pystyi laskemaan, kuinka paljon energiaa menee valmistusprosessiin ja paljonko päätyy tuotteeseen.

Kaidin biodieselin ”nettoenergialuvuksi” eli energiapanostuksen tuottokertoimeksi hän sai vain 0,78. Tämä tarkoittaa, että tuotteesta saadaan vähemmän energiaa kuin kuluu sen valmistamiseen. Kun luku on tasan yksi, valmistukseen mennyt energia on yhtä suuri kuin siitä saatava.

Nettoenergialuku ei suoraan kerro tuotteen päästövähennysvaikutusta, mutta mitä suurempi on nettosaanti, sitä parempi tuote on yleensä myös ilmaston kannalta. Hyvinä pidetään arvoja yli viiden.

”Hallituksessa ilmeisesti uskotaan, että kaikki biopohjainen on ilmaston kannalta neutraalia, mutta ei se ihan niin mene”, Tommila sanoo.

[Näin oli lausuttu Heikki Arolan kirjoittamassa Helsingin sanomat -lehdessä 3.12.2017 julkaistussa uutisartikkelissa Kamppailu hiilipäästöjä vastaan kaatuu tehottomuuteensa, ympäristöneuvos varoittaa – syynä umpimähkäinen syöksy kohti uusiutuva energiaa]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti