lauantai 27. tammikuuta 2018

S Hän katsoi kuiluun, ja kuilu katsoi takaisin häneen

Olen huomaavinani, että minussa on tiettyä alistunutta nöyryyttä, josta kumpuaa eräänlainen hyväksyntä. Ruukinmatruunalla on tapana sanoa, että hän katsoi kuiluun, kuilu katsoi häneen ja kuilun reunalla hän nörtyi. Minulle tapahtui juuri samoin. Huomasin esimerkiksi, että kaikki maailman ihmiset pitävät silmillään erivärisiä laseja ja maailma näyttää erilaiselta riippuen lasien väristä. Yksilön ymmärrys maailmasta rajoittuu hänen kokemuksiinsa ja ymmärrykseensä ja kaikki suodattuu tämän rajallisen tietämyksen läpi. Siksi eri ihmiset tulkitsevat samoja asioita niin eri tavoin. Mutta tämä tulkinta ei ole totuus, totuus on jossain sen tuolla puolen. Minä etsin kaiken aikaa tätä totuutta ja teen sen irtaantumalla henkilökohtaisista tunteistani ja kokemuksistani. Osa kuiluunkatsomisen vaikutusta oli maailman epätäydellisyyden hyväksyminen. Osa tätä epätäydellisyyttä on se, että tietyt asiat eivät koskaan muutu eikä niitä voida muuttaa tai "parantaa". Maailmanparannus on naiivien ihmisten hommaa. Mutta kyynikkokaan en ole, sillä näen epätäydellisyydessä kauneutta. Aina on valoa.

Osa tätä alistunutta hyväksyntää on oman epänormaaliuteni hyväksyminen ja myöntäminen. Se ei ole katkeruutta, niinkuin minulle on väitetty, vaan se on teeskentelystä irtipäästämistä. 

[Musta orkidea -blogin pitäjä nimimerkki "Sametti" 20.6.2017 bloginsa merkinnän Erilaisena olemisen vaikeudesta lukijakommenteissa.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti