tiistai 9. tammikuuta 2018

S Autoilusta, autoista ja juutalaisista

Tiiättekö, mitä mää vihhaan? No, varmaan keksitte pitkänkin listan asioita. Mutta silleen OIKEASTI vihaan. Siis samalla tavalla vihaan kuin Hitler vihasi juutalaisia, ISIS vihaa juutalaisia tai äärivasemmisto vihaa juutalaisia. (Minkähän takia kaikki vihaa koskevat esimerkit liittyvät juutalaisiin? Vissiin pikkusen vihattu kansa.)

Nimittäin yksityisautoilua. Meikän doge meinasi just jäädä auton alle, kun autoilija vaan nykäisi nurkan takaa hidastamatta suojatien yli. Onneksi reaktioni ovat terävät kuin veitsi ja iskevät kuin peitsi nuoruudessani saamani ninjakoulutuksen vuoksi ja onnistuin vetämään elukan just turvaan. Veikkaan, että autoilija ei rällännyt tahallaan tai edes ollut keskimääräistä autoilijaa vähemmän huolellinen, vaan ihminen vain yksinkertaisesti on eläin, jota ei pitäisi päästää auton rattiin.

Ihminen on kehittynyt juoksemaan gepardeja kiinni Afrikan savanneilla ja poimimaan emuja puista. Ihmistä ei ole luotu ohjaamaan sataa kilsaa tunnissa porhaltavaa tonnista ylöspäin painavaa teräskehikkoa. Paraskin kuski on loppukädessä vain karvaton apina, joka hädissään kääntelee rattia ja sekoittaa vaihdekepillä bensaa. Liikenneonnettomuudet ovat yksi ihmisen henkeä vahvimmin uhkaavista vaaroista nyky-yhteiskunnassa, ja se johtuu ihan siitä, että ihminen ei vaan osaa, vaikka kuinka opettelisi.

Varmaan parhaita lähitulevaisuudessa yleistyviä teknologioita ovatkin robottiautot. Robotit osaavat reagoida nopeammin kuin ihmiset ja ottaa arvioissaan huomioon ihmiseen verrattuna rajattoman määrän erilaisia muuttujia. Robotit eivät myöskään anna tunteiden vaikuttaa. Robotit ovat hyviä kuskeja. Jos ne joskus päättävät tehdä väkivaltaisen ylösnousun, niin se on todennäköisesti ihan kelpo hinta maksettavaksi siitä määrästä ihmishenkiä, jonka ne ennen sitä onnistuvat pelastamaan. Tulisivatpa robottiautot pian.

Aion kostoksi mennä keskustaan yksityisautoilemaan ja puimaan nyrkkiä jalankulkijoille. 

[Jiri Keronen Facebookissa 8.1.2018. Itse tulin lausuneeksi kommenttina tälle näin:]

Olen itse sen verran huono ajaja, että on ehkä ihme, etten ole aiheuttanut onnettomuuksia. Mutta ainakin on selvää, että mitä tulee autolla ajamisen taitoon, niin minua ei vaivaa Dunning-Kruger-efekti.

[Dunning-Kruger-efektistä eli Dunning-Kruger-vaikutuksesta eli ylivertaisuusvinoumasta sen verran, että siinä on kyse kognitiivisesta ajatusvinoumasta, jossa ihminen kuvittelee olevansa jossain asiassa parempi kuin mitä oikeasti on. Ja yleensä mitä huonommin hän asian todellisuudessa taitaa, sitä vahvempi on hänellä ylivertaisuusvinouma. Hieman lisää asiasta Wikipediassa. Englanniksi aiheesta taas löytyy huomattavasti enemmän asiaa.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti