perjantai 5. tammikuuta 2018

S Ihmisen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen

Ihmisen vaikutus ilmastonmuutokseen on lähestulkoon kiistämätön fakta. Ainakin asiasta on niin vahvasti tietoa, että kaikella todennäköisyydellä ihmisen vaikutus ilmastonmuutokseen on merkittävä ja puolestaan on erittäin epätodennäköistä, että ihmisellä ei olisi vaikutusta ilmastonmuutokseen. Mitkään todisteet taas eivät sano, että ihminen olisi jotenkin mystisesti luonnosta erillinen superolento, jonka toiminnalla ei olisi vaikutusta luontoon.

Jo yksi tulivuorenpurkaus voi vaikuttaa maailman ilmastoon, vaikka tulivuorenpurkaukset tuottavat huomattavasti vähemmän hiilidioksidia kuin ihminen. Tulivuoret tuottavat pauttirallaa 150 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa. Ihminen puolestaan tuottaa fossiilisia polttoaineitta käyttämällä runsaat 20 miljardia tonnia hiilidioksidia. Ihminen siis tuottaa vuodessa noin 130 kertaa enemmän hiilidioksidia kuin kaikki maailman tulivuoret. Jos pelkkä tulivuori voi vaikuttaa ilmastoon, niin minkä vuoksi ihminen, joka tuottaa sata kertaa enemmän kasvihuonepäästöjä, ei voisi vaikuttaa?

Olipa tyhmä kysymys meikältä. Kyllä tietysti voi vaikuttaa. Ja kyse ei ole siitä, etteikö ilmasto muuttuisi myös ilman ihmisen vaikutusta, vaan siitä, että se muuttuu enemmän kiitos ihmisen vaikutuksen.

Meikästä ilmastonmuutoksen kieltäminen on vahvasti sukua esimerkiksi rokotteiden vastustamiselle tai näille jutuille, että ihmisillä on sata erilaista sukupuolta ja sukupuolielimet ovat vain sosiaalinen konstruktio: puhdasta epärationaalisuutta sen vuoksi, että olisi kivempi fiilis.

Ilmastonmuutos on todellinen uhka, jolle pitää todellisuudessakin tehdä jotain, mikäli emme tahdo, että planeetan kyky ylläpitää ihmisen sivilisaatiota heikkenee huomattavasti. Mikäli ilmastonmuutokselle ei tehdä jotain, tulee se tarkoittamaan muun muassa nälänhätää, kuolemaa, kulkutauteja ja sotia. Ilmastopakolaiset pyrkivät niille alueille, joilla vielä voi olla, mutta ne alueet eivät pysty yksinään elättämään koko ihmiskuntaa. Sitten joku tarttuu pyssyyn ja alkaa ampua muita, jotta hänelle ja hänen perheelleen riittäisi ruokaa. Sitten jengi kärsii.

Ilmastonmuutokselle myös voidaan tehdä jotain, kuten esimerkiksi korvata yhä suurempi osa energiastamme ydinvoimalla, kehittämällä uusia tapoja tuottaa energiaa sekä muuttamalla elintapojamme ympäristöystävällisempään suuntaan. Esimerkiksi se ei haittaisi juuri ketään länsimaalaista, että vähän vähentäisi lihaa ruokavaliosta tai kävisi kerran vähemmän ulkomailla, mutta ympäristölle sillä voisi olla iso merkitys.

[Jiri Keronen Facebookissa 2.1.2018. Ulostuloon liittyy englanninkielisen Wikipedian tieteellistä mielipidettä ilmastonmuutokseen käsittelevä artikkeli. Itse lausuin Kerosen Facebook-päivityksen lukijakommenteissa seuraavaa:] 

Minusta on sääli, että turhan monet maahanmuuttokriittiset ihmiset ovat epäilevällä kannalla ihmisen vaikutuksesta ilmastonmuutokseen.

2 kommenttia:

  1. Kyllä ihminen voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen, ainakin jonkin verran. Mutta näitä alarmisteja ei tulisi päästää yhtään ainutta kertaa antamaan sitä vaikutelmaa, että muutos johtuu 100 prosenttisesti ihmisestä. Arvioille ihmisen osuudesta on aina vaadittava tai suorastaan kiristettävä perustelut - ja jos semmoisia ei löydy, väitteiden esittäjä on tylysti dissattava paskanpuhujana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmastonmuutos periaatteessa voisi johtua jopa sataprosenttisesti pelkästään ihmisen toiminnasta. Mutta ehkä vielä ei kovin tarkkoja prosenttilukuja voida esittää.

      Poista