perjantai 26. tammikuuta 2018

S Älä luota poliisiin, sillä poliisikaan ei luota sinuun

Tässä on Suomen poliisin julkaisema video. Videolla nettipoliisi Fobba katselee totalitaristisella valvontajärjestelmällä, mitä ihmiset tekevät tietokoneillaan, minkä jälkeen hän muun muassa ottaa heidän koneensa etähallintaan ja tunkeutuu heidän webbikameroihinsa. Lopuksi videolla seisoo "kanna vastuusi vanhempana lapsesi sosiaalisen median käytöstä".

Olen kyllä täysin samaa mieltä. Erilaiset valtiolliset ja yksityiset vakoilu- ja urkkimisjärjestelmät yleistyvät huolestuttavaa tahtia. Poliisille ollaan koko ajan antamassa uusia oikeuksia urkkia ja käpälöidä ihmisten tietoja, vaikka nämä oikeudet ovat kuinka kyseenalaisia yksityisyydensuojan ja vapaan yhteiskunnan kannalta. Samaan aikaan myös esimerkiksi yritykset, vihamieliset toimijat ja muut hiipparit kehittävät omia vakoilu-, urkinta- ja informaatiovarkausjärjestelmiään. Ja nämä kaikki uhkaavat sinun lastasi.

Jokaisen vastuunsa kantavan vanhemman tulisikin opettaa lapselleen mitä pikimmiten, miten salata tiedonvälityksensä ja keskustelunsa esimerkiksi poliisilta. Jo peruskouluissa olisi hyvä käydä läpi sellaisia normaaleja perusasioita, kuten miten kätket nettiliikenteesi VPN:llä tai Torilla ja miten voit viestiä salatusti ilman, että Fobba tai muut lastasi uhkaavat tahot voivat tulla vahingoittamaan lapsesi yksityisyydensuojaa.

Toinen asia, joka vastuunsa tuntevien vanhempien tulee opettaa, on terve epäluottamus poliisia kohtaan. Poliisit ovat viime aikoina jääneet toistuvasti kiinni erilaisista rikoksista, joista monet ovat olleet juurikin henkilötietorikoksia. Poliisi on esimerkiksi käyttänyt poliisin valtuuksia urkkiakseen aiheettomasti exiään. Poliisit ovatkin vain tavallisia ihmisiä, minkä vuoksi heihin ei kannata luottaa sen enempää kuin kehenkään toiseenkaan ihmiseen. Itse asiassa heihin on syytä luottaa vähemmän, koska poliisilla on toiminnassaan huomattavasti vähemmän vastuuta kuin vaikkapa tavallisella tallustelijalla.

Sitten, kun elämme vuotta 2050, tulemme mahdollisesti olemaan entistä tiukemman ja totalitaristisemman valvontayhteiskunnan uhreja. Jotta lapsemme ja lapsenlapsemme osaisivat varautua siihen ja suojata itseään, on heitä opetettava turvaamaan selustansa sekä muistamaan, että viranomainen ei ole mitään muuta kuin tavallinen jannu, jolla on muovinen lätkä kertomassa, että hänellä on juridisia supervoimia.

Älä luota poliisiin, sillä poliisikaan ei luota sinuun.

[Jiri Keronen Facebookissa 24.1.2018. Ulostuloon siis liittyy Suomen poliisin dystooppinen Youtube-video Nettipoliisi vuonna 2050.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti