sunnuntai 22. lokakuuta 2017

S Mistä militantit perustulon kannattajat ovat ennen kaikkea kiinnostuneita

Militantit perustulon kannattajat ovat kiinnostuneita paljon enemmän rikkaista kuin köyhistä, enemmän elämästä työmarkkinoiden ulkopuolella kuin työhön kannustamisesta, enemmän kapitalismin kurittamisesta kuin hyvinvointivaltion rakentamisesta.

Heille perustulo on taistelua rikkaita vastaan. He vaativat perustuloa hyvityksenä sille, että rikkaat ovat rikastuneet haalimalla itselleen yhteismaita, harjoittamalla kolonialismia ja muuta ryöstökapitalismia sekä tuhlaamalla kaikkien yhteisiä luonnonvaroja ja aineettomia oikeuksia.

Militanttien tavoitteena on se, että rikkaiden tulot ja omaisuus jaettaisiin perustulon avulla niin tasaisesti, että jokaisella olisi mahdollisuus halutessaan tulla toimeen perustulon varassa ilman osallistumista työmarkkinoille. Päämäärä muistuttaa läheisesti kommunistista utopiaa, jossa kaikki on vapautettu työn orjuudesta.

Perustulomilitanttien ajatus tuloerojen kaventamisesta yksinomaan kaikille kuukausittain maksettavan könttäsumman avulla vaikuttaa ensi alkuun tietämättömältä. Tuloerojen syynä ei nimittäin ole vain se, että köyhillä olisi vähemmän rahaa, vaan se että he eivät saa koulutusta ja terveyspalveluita samassa mitassa kuin rikkaammat. Keino tuloerojen kaventamiseen ei ole jakaa köyhille kaloja vaan onkia.

[Heikki Hiilamo Ylen sivuilla 16.10.2017 julkaistussa kolumnissaan Perustulomilitantit]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti