sunnuntai 22. lokakuuta 2017

S Halutaan ylhäältä päin sanella

Miettikääpä, että jos "kulttuurillinen omiminen" ja vastaavat ilmiöt olisivat olleet olemassa jo 70-luvulla. Emme olisi välttämättä saaneet koskaan kokea esimerkiksi Village Peoplea, jonka estetiikan olennaisiin osiin kuului erilaisten kulttuurillisten stereotypioiden omiminen, eksotisointi ja ennen kaikkea erotisointi. Sen sijaan, että voisi mennä DTM:ään tanssimaan intiaanipäähine päässä YMCA:ta, pitäisi mennä muka johonkin nurkkaan häpeämään, kun on sattunut syntymään länsimaalaiseksi, valkoiseksi mieheksi, jonka tehtävänä on hyvittää isiensä synnit itseruoskinnalla ja häpeilemällä.

"Kulttuurillinen omiminen" ja muut vastaavat ilmiöt ovat rumia asioita, vaikka ne tehdäänkin näennäisen puhtaista motiiveista. Niiden seurauksena kulttuuria rajoitetaan mielivaltaisesti ja sen kehitystä pyritään kitkemään konservatiivisten, vanhanaikaisten normien vuoksi. Sen vuoksi, että yhdysvaltalaiset uudisasukkaat tappoivat intiaaneja tautiin, pyssyyn ja alkoholiin, tulisi satoja vuosia myöhemminkin sensuroida omaa itseilmaisua ja kulttuurillisia luomuksia.

Sinällään "kulttuurillinen omiminen" on vahvasti yhteydessä esimerkiksi näihin kaikenlaisiin puheisiin "sukupuolinormeista". Kaikissa näissä jokin ulkopuolinen taho koittaa ylhäältä päin sanoa, miten ihmisen tulee käyttäytyä ja ennen kaikkea, miten ihmisen tulee ajatella. Kulttuuria, inhimillistä elämää ja mieltä koitetaan pakottaa uskomaan, mitä toinen, ulkopuolinen taho väittää ja pelkästään mielivaltaisten, äärimmäisten hatarien käsitteiden kuten "loukkaantumisen" vuoksi.

Luuleeko kukaan oikeasti, että Village People käyttää etnisiä stereotypioita loukatakseen? Miten maailma olisi parempi paikka, jos esimerkiksi tällä musiikkivideolla olisi intiaanipäähineen sijasta pukeuduttu vaikkapa konkistadooreiksi?

[selvästikin yhteiskunnalle hyvin vahingollinen Jiri Keronen Facebookissa 12.10.2017]

[PS. Voit niin halutessasi käydä lukemassa oman kirjoitukseni kulttuurisesta omimisesta.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti