sunnuntai 22. lokakuuta 2017

S Meidän ei ole syytä palata menneeseen

[...]Ihmiset ovat vielä vajaat kolmesataa vuotta sitten uskoneet yleisesti noituuteen, maahisiin, amuletteihin, loitsuihin, kirouksiin, talismaaneihin, henkiin, kohtaloon, rukouksiin, ennusmerkkeihin ja jumalallisiin rangaistuksiin. Tällaiseen menneisyyteen ei ole syytä palata – tai jos palaamme, menneisyyden lukemia kohti saattavat palata myös elinajanodote, väkivalta ja yleinen elämänlaatu. Kannattaa siis muistaa, että mitä harvinaisemmiksi perusteettomat uskomukset ovat historian saatossa tulleet, sitä paremmin ihmisyhteisöt ovat voineet. Huuhaan suosio perustuukin osittain sokeudelle huomata tieteen ja rationalismin tuomaa elinolosuhteiden paranemista. 

[tietokirjailija ja tiedetoimittaja Osmo Tammisalo 29.6.2017 Ihmisluontoa etsimässä -blogissaan julkaisemassaan merkinnässä Yliluonnollista ei ole, jossa suhtautuu kriittisesti yliluonnollisen käsitteeseen(kin)]

2 kommenttia:

  1. Voodoo, yms. noituususkonnot toimivat vain, jos niihin uskoo itse. Muinainen taikausko rehotti Suomessa vahvasti vielä 1800-luvulla ja sen jäänteitä riitti 1900-luvulle asti. Toisaalta, eivät nykyaikainen lääketiede ja oikeat kunnon lääkkeet ole vielä varsin vanhoja juttuja.
    Lapsuudesta maalla muistan kuinka maitotinkitalomme emäntä pyysi minut navettaan ja näytti kuinka joku ehkä pääsiäistrollia leikkinyt kyläläinen oli leikannut lehmän takakankusta pienen nahkan palasen. Emäntä oli siitä järkyttynyt, minä en vielä oikein ymmärtänyt koko asiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei. Ihminen taitaa aina kaipailla jonkinlaista itseään suurempaa kosmista maailmanjärjestystä.

      Poista