sunnuntai 20. toukokuuta 2018

S Sveitsi ja Yhdysvallat ovat maailman suurimpia veroparatiiseja

Viime viikolla julkaistusta Financial Secrecy Index -tutkimuksesta selviää, että Sveitsi ja Yhdysvallat ovat maailman suurimpia veroparatiiseja. Edellisen kerran vastaava indeksi julkaistiin vuonna 2015.

Tax Justice Network -verkoston julkaisema laaja indeksi listaa talouden salaisuusvaltioita: paikkoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden piilottaa omaisuutta ja voittoja valtioiden verottajilta.

Sveitsi on listan ykkönen 76 pisteen salaisuusasteella. Yhdysvallat on listalla toisena 60 pisteellä ja Caymansaaret kolmantena 72 pisteellä. Nolla olisi kaikkien maiden ihannetila, johon kuitenkaan yksikään maa ei vielä toistaiseksi yllä.

Tax Justice Network laskee pisteet käyttäen 20:tä eri indikaattoria, jotka mittaavat toimia varojen piilottelun ja veronkierron estämiseksi. Sijoitukseen vaikuttaa myös globaali painoarvo, eli mikä on kyseisen alueen osuus maailmanlaajuisten rahoituspalvelujen viennistä. Tämän takia esimerkiksi Yhdysvallat kirii monen maan ohi.

Myöskään Suomi ei loistanut vertailussa. Salaisuusasteemme on nyt 53, kun edellisessä selvityksessä se oli vielä 31. Suomella olisi petrattavaa erityisesti vero-oikeudenkäynneissä sekä omistusten rekisteröinnissä.

[Näin oli lausuttu Mimosa Hedbergin kirjoittamassa kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Kepan sivuilla 6.2.2018 julkaistussa uutisartikkelissa Sveitsi ja Yhdysvallat maailman suurimmat veroparatiisit, Slovenia läpinäkyvin]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti